Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Augusta. 2022. Bosna i Hercegovina
Cijene proizvoda na svjetskom tržištu drastično opadaju – u Bosni i Hercegovini poskupljuju

Potrošačke cijene u julu 2022. u odnosu na isti mjesec prošle godine veće su za 17,6 posto. Ovu rekordnu stopu godišnje inflacije bilježi Zavod za statistiku FBiH u svom posljednjem izvještaju o indeksima potrošačkih cijena u julu, mjesecu u kojem su cijene porasle za dodatnih 0,4 posto u odnosu na juni.

Sumarni izvještaj

Cijene u julu porasle su u odjeljcima – rekreacija i kultura za 1,6 posto, restorani i hoteli za 1,3 posto, prijevoz za 1,2 posto, stanovanje, voda, struja, plin i drugi energenti za 1,1 posto, alkoholna pića i duhan za 0,8 posto, hrana i bezalkoholna pića za 0,2 posto, dok je pad cijena registriran u oblasti kupovine odjeće i obuće, namještaja…

– Iako ovaj sumarni mjesečni procent ne odražava realnost u većini sektora, jer mnogo je važniji rast cijena hrane u odnosu na pad cijena odjeće i obuće, ipak vidimo usporavanje rasta cijena u odnosu na neke ranije mjesece. Ipak, kontinuitet njihovog rasta u većini sektora je evidentan. Dakle, inflacija se nastavlja pa makar se ona ponovo pretvarala u onu “puzajuću” odranije – kazao nam je ekonomski analitičar Igor Gavran.

  • Gavran: Inflacija se nastavljaFOTO: AGENCIJE

Pojašnjava da su sve cijene odavno porasle za 17,6 posto u prosjeku, pa danas jedan procent na mjesečnom nivou vrijedi puno više nego prije.

– Podaci za naredni mjesec bit će posebno zanimljivi, jer znamo da su cijene goriva osjetno niže, kako bismo vidjeli je li se to i koliko odrazilo na ostale potrošačke cijene – dodaje Gavran.

S druge strane, makroekonomski analitičar i predavač na Univerzitetu SSST Faruk Hadžić tvrdi da je procent inflacije u FBiH prvi put iznad 20 posto.

Drugi podaci

Posljednje podatke Zavoda za statistiku FBiH on je uporedio s prosjekom iz 2015. godine, kao baznim periodom, te objavio da je ukupna inflacija u julu iznosila 20,3 posto, da su cijene hrane porasle za 33,8, a električne energije, plina i drugih energenata za 29,7 posto.

  • Hadžić: Poređenje s prosjekom iz 2015. godineFOTO: AGENCIJE

– Podaci koje objavljuju statističke agencije imaju nekoliko pokazatelja i različitih perioda poređenja. Poređenje pokazatelja jednog mjeseca u odnosu na isti mjesec prethodne godine u ovom slučaju će vremenom dovesti do toga da će se inflacija statistički “pobijediti” naredne godine. Zato se korištenjem podataka u odnosu na bazni period prati stvarni nivo inflacije i trenutni utjecaj na naše društvo – pojašnjava Hadžić.

Prosječna plaća 1.110 KM

S druge strane, prema obračunu Saveza samostalnih sindikata BiH, četveročlana porodica je za mjesečnu potrošačku korpu u julu trebala izdvojiti 2.668 KM.

No, prosječna plaća isplaćena u FBiH iznosila je 1.110 KM, a minimalna 543 marke.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision