Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Januara. 2023. Region
Chollet: Kosovo mora da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom

Viši savetnik američkog Stejt Departmenta Dereka Chollet (Šole) je poručio da “Kosovo mora da ispuni sve obaveze iz dijaloga, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom”. On je ovo rekao u razgovoru sa novinarima u Prištini 11. januara. “Smatramo da smo u kritičnom trenutku. Smatramo da Kosovo i Srbija treba hitno da se angažuju u dijalogu koji vodi Evropska unija, koja radi na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa fokusiranog na međusobno priznanje”, rekao je Chollet.Dodao je da je pitanje Zajednice hitno pitanje koje je dobilo još veći značaj nakon nedavnih dešavanja na severu. “Očekujemo da Vlada Kosova stavi neke predloge na sto”, rekao je Chollet.
Podvukao je da SAD ne podržavaju Zajednicu koja bi ličila na bosanskohercegovački entitet, Republiku Srpsku. “Ne tražimo od Kosova da podrži bilo koji sporazum koji nije u skladu sa Ustavom i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine”, naveo je on.
Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da neke tačke sporazuma nisu u skladu da kosovskim zakonima, ali da mogu biti usklađeni. Chollet je rekao i da do dijaloga na visokom političkom nivou treba da dođe što je pre moguće, ali nije precizirao datum održavanja sastanka.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision