Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Decembra. 2014. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Cheney: Bush je sve znao o metodama ispitivanja CIA – UN: Mučenja koja je CIA sprovodila moraju se istražiti

Bivši američki potpredsjednik Dick Cheney kritizirao je izvještaj Senata o metodama kojima se koristila CIA tokom “rata protiv terorizma”. Cheney je u intervjuu za televiziju Fox rekao je da su brutalne tehnike ispitivanja bile potpuno opravdane. On je negirao tvrdnje da Georg Bush nije imao saznanja o mučenjima i torturama osumnnjičenih, te je kazao da je to bio dio programa borbe protiv terorizma koji je predsjednik morao odobriti. “Bush je želio znati sve što je bilo potrebno i bio je potpuno informiran”rekao je Cheney.

U izvještaju od gotovo 500 stranica koji je Senat objavio 9.decembra kaže se da su metode ispitivanja osumnjičenih pripadnika Al Kaide bile daleko brutalnije nego se to ranije znalo, te da nisu rezultirale korisnim obavještajnim informacijama. U dokumentu se zaključuje da je CIA namjerno krivo obavještavala Kongres i Bijelu kuću o vrijednosti informacija koje je dobijala takvim metodama ispitivanja.

Ujedinjene nacije neće prihvatiti “ne kao odgovor” i svako pojedinačno mučenje nad osumnjičenima koje je sprovodila CIA mora da bude istraženo, rekao je danas specijalni izvestilac za torturu u Ujedinjenim nacijama Huan Mendez.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision