Saturday, 23. October 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Decembra. 2014. USK, Vijesti
Četvrtina stanovnika USK-a neosigurana

Statistike pokazuju da je Unsko-sanski kanton po broju zdravstveno neosiguranih lica vodeći u Federaciji, jer osiguranje nema 75.000 lica ili jedna četvrtina ukupnog broja stanovnika.

Inače ovaj kanton prema statistikama, kada je u pitanju broj zdravstveno neosiguranih lica, je vodeći u Federaciji jer osiguranje nema 75.000 lica, ili jedna četvrtina ukupnog broja stanovnika. Najvećim dijelom neosigurani pripadaju kategoriji demobilisanih boraca, što za posljedicu ima njihovu nesigurnost u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, ali i neriješeno pitanje davaocima usluga koji takvim licima osiguravaju medicinsku pomoć.

Prilikom nadevnog potpisivanja memoranduma o saradnji između Saveza branilaca USK i Centra za socijalni rad Bihać, najavljeno je među prioritetima, pokrenuti pitanje ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu boračkih kategorija. Naime, u Centru za socijlni rad ističu, da im je gorući problem sve veći broj lica iz ove katerorije koja nemaju zdravstveno osiguranje ni po kakvom osnovu. Najveći dio te populacije pripada demobilisanim borcima, onima koji su nezaposleni ili pravo na osnovno  zdravstveno osiguranje nisu ostvarili preko Zavoda za zapošljavanje.

U Savezu branilaca USK smatraju da borac mora imati minimalno-osnovni paket zdravstvene zaštite i socijalnu brigu na jednak način, stoga će zajedno sa nadležnim institucijama pokrenuti  aktivnosti koje će voditi u pravcu  izmjena zakonske regulative, ka ostvarenju tog cilja.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision