Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Novembra. 2014. USK, Vijesti
Četiri Bosanca iz Velike Kladuše upravljaju najvećim pčelinjakom u New Yorku

Bajro Rekić iz Velike Kladuše već 11 godina upravlja jednim od najvećih pčelinjaka u New Yorku (SAD), koji broji između 2.000 i 2.500 košnica. Zajedno sa njim na gigantskoj pčelarskoj farmi Finster Honey Farm, rade još trojica Krajišnika: Hakija Pehlić, Muhamed Rekić i Samir Suljanović.

– Pčelinjak kojeg vodimo nas četvorica, jedan je od najvećih u New Yorku – kaže Bajro Rekić za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

– Hakija je došao prvi na ovu pčelarsku farmu, a onda je doveo i nas trojicu. On je zapravo i mozak svih poslova na ovom velikom pčelinjaku. Ja sam došao posljednji – dodaje on.

Ova četvorica Bosanaca, zajedno sa vlasnikom pčelinjaka Filipom Finsterom, svake godine pređu na hiljade kilometara u potrazi za medom i drugim pčelinjim proizvodima, ali i zbog oprašivanja voća. Pčelinje proizvode, na prvom mjestu med, oni kasnije prodaju velikim nakupcima, koji njihov med poslije toga prodaju po marketima širom SAD-a.

bajro rekic 2– Proizvedemo i do 100 tona meda svake godine, a ponekad i više – kaže Rekić za NAP. Ta količina meda jednaka je skoro jednoj trećini meda koje BiH uvoze u toku jedne godine.

Sada je vrijeme kada pčele miruju, ali posla na pčelinjaku za ove vrijedne ljude ima tokom cijele godine. Rekić objašnjava da po završetku paše dolazi cijeđenje i pakiranje meda, priprema pčela za narednu sezonu, čišćenje i dezinfekcija košnica, pretapanje starog voska, popravljanje dotrajalih košnica ali i još mnogo toga.

Rekić smatra kako Bosna i Hercegovina također ima velike potencijale kada je riječ o pčelarstvu. Mladi ljudi, smatra on, trebali bi se početi više uključivati u ovaj posao, koji im može donijeti pristojnu zaradu, ali i lijep život, piše NAP.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision