Thursday, 1. June 2023.
Unsko-sanski kanton 16° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Čeka se rasplet priče o povećanju plata u institucijama – visoki funkcioneri prvi put neće podići sebi plate?

Da bi bilo spriječeno povećanje ionako enornmnih plaća političara, zastupnici će morati prvo usvojiti Zakon koji je po hitnoj  proceduri u zastupničke klupe poslalo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, nakon što ga je na inicijativu Denisa Bećirovića i jednoglasno usvojilo. Dok jedni govore kako do povećanja neće doći, drugi tvrde suprotno. Tko će dobiti povećanje plaća, a tko neće? I jesu li povećanja opravdana?

Tri člana Predsjedništva za istim stolom o istoj temi – u javnosti nekoliko različitih saopštenja. Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u utorak pojašnjenje. Održane su u ponedjeljak tri sjednice Predsjedništva BiH kako bi se donijelo jedno rješenje, a to je novi Zakon o plaćama i naknadama u Institucijama BiH. Nakon što je dobio tri glasa Za, poslan je u Paralamentarnu skupštinu BiH. Usvoji li se prije budžeta, to će značiti veće plaće za one koji imaju koeficijent ispod 8.

Ovo je prvi put da se sistemski pristupilo rješavanju ovog godinama prisutnog problema, a to je odvojiti zaposlene u institucijama od političara. U praksi to znači: povećanje neće, između ostalog, dobiti predsjedavajuća Savjeta  ministara i svi ministri u Savjetu ministara BiH, članovi Predsjedništva BiH, direktori poliijskih agencija, direktor UIO, pukovnici u Oružanim snagama BiH i mnogi drugi. Još je neizvjesno kada će se ovaj zakon naći pred zastupnicima i kakvu će sudbinu doživjeti, ali već je izazvao odobravanje mnogih političara. 

Građani podržavaju odluku da zasposleni u institucijama BiH dobiju veće plate, ali da političari ostanu bez novih povišica. Kažu, i sada su previše plaćani za nerad. 

Da trebaju povećanja onima koji imaju male plata stava su i stručnjaci. Mjesecima čitamo o novim povećanjima cijena osnovnih životnih namirnica, jer je inflacija dostigla maksimumum. Jasno je da je ovo posljednji čas da glas razuma pobijedi u parlamentarnim klupama. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision