Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
ČEČENI NA GRANICI U VELIKOJ KLADUŠI-Povodom pitanja Čečena Hrvatska navodi da nikome nije odbila ulazak iz BiH

Nekoliko desetina Čečena  čekali su juče na granici kod Velike Kladuše, između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, na Maljevcu.

Inače, svi posjeduju ruske pasoše. Navode da su u glavni grad Bosne i Hercegovine stigli avionom, letom iz Istanbula. Ne žele se fotografisati i kažu da im je cilj samo da uđu u Hrvatsku.

Navode da ih u Velikoj Kladuši ima oko 100.

Različite ocjene u BiH i u Hrvatskoj

Dok su ovi ljudi veći dio dana u utorak provodili pod vedrim nebom, iščekujući da li će im biti dozvoljen ulazak na tlo najmlađe članice EU, iz Zagreba je stigao odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

“Hrvatska do sada nikome tko je zatražio međunarodnu zaštitu nije odbila ulazak”, navodi se u odgovoru na upit hoće li ruski državljani iz Čečenije biti pušteni u tu zemlju.

Prethodno je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio za RSE da se radi o pedesetak osoba koji su na legalan način ušli u Bosnu i Hercegovinu. Ali, da dalje ne mogu zbog hrvatskog stava.

“Oni žele politički azil u Hrvatskoj. Hrvatska to trenutno ne prihvata. Ima nekih ‘nesuglasica’ između naše i hrvatske granične policije”, rekao je Cikotić.

Dodao je da je angažirana i Služba za poslove sa strancima BiH. Ta država inače od 2013. ima sporazum o bezviznom režimu sa Rusijom, što državljanima te države omogućava da u BiH dođu bez viza i da se u njoj zadrže bez posebnih dokumenata maksimalno 30 dana.

Šta su još kazali iz MUP-a Hrvatske?

IZ MUP-a RH su naveli da je “važno napomenuti” da ruski državljani u BiH dolaze legalnim putem preko aerodroma  u Sarajevu i Tuzli.

“Stoga napominjemo da sve treće zemlje koje imaju status kandidata za EU, a BiH je zemlja kandidatkinja od 15. decembra 2022. godine, imaju obvezu uskladiti svoj vizni režim s viznim režimom EU pa se navedeno odnosi i na BiH”, rekli su iz hrvatske policije za RSE.

Što se tiče gužvi na graničnom prijelazu Maljevac s BiH, iz MUP-a RH navode da ”povećani broj osoba koje traže azil može utjecati na protočnost prometa” jer sve namjere za traženje međunarodne pravne pomoći moraju biti obrađene po proceduri.

Iz MUP-a RH su napomenuli da hrvatske vlasti jedino ne prihvaćaju putne isprave Rusije izdane u Ukrajini i Gruziji, a u skladu s odlukama EU od 14. decembra 2022. godine te da ta odluka vrijedi u svim zemljama članicama.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision