Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Marta. 2024. USK
Cazinjani žele preimenovati OŠ “Cazin I” u OŠ “Nurija Pozderac”

Grupa građana Cazina uputila je inicijativu prema kojoj traže preimenovanje OŠ “Cazin I” u OŠ “Nurija Pozderac”.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Shodno odredbama Člana 93., a u vezi sa Članom 106. Poslovnika Skupštine USK-a, predlažemo:

INICIJATIVU za izmjenu naziva JU O.Š. “Cazin I”u JU O.Š. “Nurija Pozderac”

Pravni osnov za podnošenje ove Inicijative je sadržan u Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju (“Službeni glasnik USK”;, broj: 19/23), Zakona o ustanovama (Službeni list R BIH “8221;” broj: 9/92 i 13/94) i Pravilnika o kriterijima o školskim nazivima i simbolima i organizaciji školskih manifestacija (Službeni glasnik USK “8221;” broj: 7/05).

Obrazloženje:

Na osnovu molbe određenog broja gradana sa područja Grada Cazina kao Klub u Skupštini u USK, a shodno Poslovniku Skupštine USK upućujemo Inicijativu u daljnju proceduru. Naime, rješenjem Savjeta za prosvjetu NO Cazin, od 1960. godine škola je dobila naziv po imenu borca i revolucionara iz Drugog svjetskog rata sa područja općine Cazin O.Š. “Nurija Pozderac”. Kasnije Odlukom Ratnog predsjedništva općine Cazin naziv škole e preimenovan u O.Š. “Cazin”.

Kroz istoriju dio Bosne i Hercegovine danas područje USK bio je poznat po uglednim i istaknutin. familijama i pojedincima u vojnom, ekonomskom, kulturnom, vjerskom i političkom djelovanju, koji su u svoje vrijeme imali značajnu, a često i odlučujuću ulogu za život i prosperitet ovog kraja. Jedna od najistaknutijih ličnosti u političkom životu ovog kraja i Bosne i Hercegovine jeste Nurija Pozderac.

Nurija Pozderac umro je 12. juna 1943. godine i bio je prvi Bošnjak koji je aktivno i direktno učestvovao na nekom zvaničnom političkom skupu, kao što je Prvo zasjedanje AVNOJ-a 26. i 27. novembra u Bihaću, na kojem se po prvi put, uz aktivno učešće jeanog istaknutog Bošnjaka raspravljalo i o Bošnjacima kao posebnoj naciji i o ponovnom utemeljenju i obnavljanju države Bosne i Hercegovine. Poštujući svoju prošlost, kao i istaknute ličnosti možemo očekivati da će se u budućnosti poštovati naša sadašnjost.

Foto : DI

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision