Tuesday, 25. June 2024.
Unsko-sanski kanton 25° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Novembra. 2023. USK
Cazin: Dodatnih 50.000 KM za nacionalni spomenik BiH – Kuća Ibre Alagića

Uz svečano potpisivanje ugovora između Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu USK i Javne ustanove “Centar za kulturu i turizam” (CKT), dodijeljeni su novi grant sredstava u iznosu od 50.000 KM za dalju obnovu nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine – Kuće Ibre Alagića.

Ova dodatna sredstva pridodana su prethodnom iznosu od preko 60.000 KM, koji su obezbijeđeni zahvaljujući podršci Grada Cazina i CKT-a. Ovaj ukupni iznos od preko 110.000 KM bit će iskorišten za obnovu krovne konstrukcije Kuće Ibre Alagića, čime će se osigurati očuvanje kulturnog nasljeđa i historijske baštine.

Cilj ovog projekta je postizanje potpune obnove svih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na području grada Cazina. Osim što posjeduju iznimnu kulturnu i historijsku važnost, ovi spomenici također predstavljaju potencijalni generator razvoja turističke ponude grada Cazina.

Očekuje se da će revitalizacija Kuće Ibre Alagića pridonijeti povećanju turističkog interesa, stvaranju radnih mjesta te unapređenju općeg imidža grada. Projekat obnove nacionalnih spomenika označava posvećenost lokalnih vlasti očuvanju kulturne baštine i promociji grada kao značajne destinacije na kulturnoj mapi Bosne i Hercegovine.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision