U Cazinu je počela prirema krajiške trahane za Ginisa.
Riječ je o projektu koji se realizuje u saradnji sa Udruženjem kuvara Bosne i Hercegovine, a u okviru obilježavanja Dana Grada Cazina.
Trahana se sprema na lokaciji stara Žitarnica u gornjoj čaršiji i trebalo bi da bude spremna za posluživanje od 14 časova. Tada će, naime, na istom mjestu biti proglašenje najuspješnijih učesnika Drugog cazinskog maratona, uz nastup Kulturno-umjetničkog društva „Hasan Mujezinović“.
Treba napomenuti da se radi o pravoj domaćoj trahani koju su samo za ovu priliku rastirale i sušile vrijedne domaćice iz KUD-a „Stijena“, a uz vrhunskog kuvara i predsjednika Udruženja kuhara BiH Nermina Hadžića, spremaće je domaći majstori kuhinje Suad Puškar-Toro i Suljo Čaušević.
Šerpa, posuđena za ovu priliku iz Tuzle, je zapremine 4.000 litara i u njoj je moguće skuvati 8.000 porcija trahane.
Posljednjih godina, brojni bh. građani spremaju tradicionalna jela za Ginisovu knjigu rekorda, pa su tako Tuzlaci nedavno napravili burek za Ginisa, Travničani porciju ćevapa, a danas će se u Cazinu spremati krajiška trahana.