Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Augusta. 2022. Bosna i Hercegovina
Čavara: Danas ću odgovoriti Schmidtu, oni koji dođu izvana često ne razumiju šta se događa u FBiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je jučer kako vjeruje da će uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice biti riješeno pitanje imenovanje četvero nedostajućih sudija u Ustavni sud FBiH.

Spomenuo je slučaj višegodišnjeg neimenovanja Komisije za vrijednosne papire FBiH, kazavši da do danas ovaj problem ne bi bio riješen da nije bilo pomoći međunarodnih predstavnika. Podršku očekuje i u slučaju imenovanja sudija.

– Dobio sam pismo visokog predstavnika u BiH u smislu imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH. To je jedan od problema koji je evidentan u FBiH i koji dugo traje. Poznato je da još od 2018. nema političkog dogovora u FBiH o ključnim pitanjima i to je osnovni razlog zašto nije bilo imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH. Podsjetiću vas da smo imali problem oko imenovanja Komisije za vrijednosne papire, gdje smo to imenovanje čekali skoro četiri godine. Nakon izbora 2018. nije formirana čvrsta parlamentarna većina koja bi odgovorila na ključne probleme u FBiH i onda smo imali problem da nemamo većinu u Domu naroda Parlamenta FBiH. I u Zastupničkom domu je ona bila upitna, tako da smo s jedne strane imali problem važnosti rada Komisije za vrijednosne papire, a na drugoj strani smo imali neku vrstu opstrukcije, pa smo morali mijenjati Zakon… Na kraju, da nije bilo potpore međunarodnih predstavnika, prvenstveno Evropske komisije, američke i britanske ambasade, to ni do danas ne bi bilo završeno, kaže Čavara.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision