Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Juna. 2023. Bosna i Hercegovina
Burno je bilo na drugoj redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije, odgoda energetskih zakona izazvala političke tenzije

Nakon više od dva mjeseca zasjedao je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. S dnevnog reda sjednice ovog doma povučene su tri tačke koje se odnose na zakone iz oblasti energetskog sektora. Prijedlog je to HDZ-a BiH. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić dostavio je zastupnicima akt kojim traži da odgode razmatranje seta energetskih zakona, te da se o ovim tačkama odlučuje nakon sjednice Predstavničkog doma. Iz Kluba Bošnjaka upućene su brojne kritike, uz poruku da je Federacija u zakonodavnoj paralizi.

Bošnjački klub je uoči sjednice jednoglasno bio za razmatranje i odlučivanje o ovim aktima, pa su pojedini njegovi članovi naveli da je povlačenjem još jednom demonstrirano zapostavljanje volje Bošnjaka u aktuelnom sazivu Doma naroda uprkos tome se radi o zakonima važnim za cijeli energetski sektor Federacije BiH i što su bili u težištu prvobitno najavljenog dnevnog reda.

Zastupnik SDP-a BiH Irfan Čengić kazao je da za ovu situaciju nije krivo ni rukovodstvo Doma naroda ni premijer Nikšić, već isključivo predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković-Lepić, koja sedam mjeseci nije te zakone stavila na dnevni red. “Zakoni koje je predložio premijer Nikšić identični su zakonima bivšeg premijera Fadila Novalića, apsolutno sve stranke podržavaju ta tri zakona, ali zbog nesnalaženja u radu rukovodstva Predstavničkog doma, mi smo danas taoci”, kazao je Čengić…Datum naredne sjednice Doma bit će poznat naknadno.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision