Friday, 2. December 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
Bukvarević : Neće biti podjele federalnog Ministarstva na odjele za HVO i Armiju
Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH zatražio je prije dva dana donošenje konkretnih zakonskih izmjena u kojima se predlaže novo uređenje Federalnog ministarstva za boračka pitanje. Predstavnici HNS-a BiH insistiraju na novom uređenju ministarstva koje bi, po njihovom prijedlogu, imao dvokomponentnu organizaciju.

Radi se zapravo o podjeli ministarstva, u kojima bi bili formirani posebni odjeli za HVO i Armiju BiH.

Dao d toga nema ništa, potvrdio je za TV1 resorni ministar Salko Bukvarević. Kaže podjele po nacionalnoj osnovi suprotne su i zakonima i Ustavu, pa su s toga ovi zahtjevi neprihvatljivi i bespotrebni.

“Mogu kazati da je ovo ministarstvo servis svim korisnicima boračko-invalidske zaštite bez obzira na komponente. To je naš opseg rada i jasno definisana obaveza. Mi smatramo da nema nikakve potrebe za podjelama, u smislu funkcionalnosti i mislimo da je to apsolutno vraćanje unazad”, kaže za TV1 Bukvarević.

Hrvatske organizacije traže vraćanje postdejtonskim rješenjima po kojima se novac raspoređivao kroz dva fonda u omjeru koji je vrijedio kada se ustrojavala Vojska Federacije BiH a koji je sada mnogo drugačiji. Razlog je, tvrde, diskriminacija. Među ostalim i pri zapošljavanju u ovo ministarstvo.

“Od 251 uposlenog imamo 190 Bošnjaka, 60 Hrvata i jednog iz reda Ostalih što je i više nego je to predviđeno zakonom i po Popisu stanovništva. Dakle, ovo ministarstvo je apsolutno nacionalno popunjeno potpuno ravnopravno”, pojašnjava  Bukvarević.

Osim toga, HNS traži i da se uspostave dva odvojena registra svih korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Tvrde da su brojni bivši pripadnici HVO-a do sada zakinuti na razne načine.

“Smatram da to nije tačno. Svi pripadnici OS BiH, Armije RBiH, HVO-a i MUP-a su potpuno jednako tretirani i nema nikakvog razloga da se drugačije tretiraju ali ja odgovorno tvrdim da, kada su u pitanju prava pripadnika OSBIH, da su oni podjednako tretirani od strane ovog ministarstva bez obzira iz koje komponente dolaze”, rekao je Bukvarević.

Ovaj zahtjev za podjele nije jedini ali će, nada se ministar, biti posljednji.  Zaključio je da su lideri svih političkih partija potpisali Reforsku agendu koja predviđa udruživanje, a ne podjele i vraćenje u prošlost.

(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision