Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Januara. 2021. Region
Bugarski ministar: Skoplje se uzalud nada pritisku na Sofiju

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov optužio je u petak Sjevernu Makedoniju da se ponaša kao da se Bugarska, a ne ona sama, kandidira za pristupanje Evropskoj uniji, “izdajući poučne procjene i preporuke EU”.

“Politička elita u Skoplju još nije shvatila da se prijavljuje za EU, a ne za Sovjetski savez“, rekao je Karakačanov, koji je dan ranije oštro kritizirao namjeru za ponovno otvaranje Srpskog kulturnog centra u Skoplju i ponovno uvođenje srpskog jezika kao predmeta u školski program u Sjevernoj Makedoniji.

“Možemo početi iskren dijalog sa Sjevernom Makedonijom ili nastaviti uzaludne diskusije u narednih 28 godina, kao što su ih oni vodili s Grčkom“, naveo je ministar, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju BTA.  Prema njegovoj ocjeni, Skoplje se pogrešno oslanja na to da će se nešto dogoditi za nekoliko mjeseci u vezi s početkom pristupnih pregovora s EU-om, koje Bugarska blokira. “Računaju na to da će se promijeniti politička konfiguracija u Bugarskoj ili da će nova američka administracija ili neko u SAD-u ili EU vršiti pritisak na Bugarsku da se povuče. Mislim da još jednom grdno griješe“, rekao je Karakačanov. Dodao je kako je 84 posto stanovništva Bugarske jednoglasno u stavu prema Sjevernoj Makedoniji.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision