Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Januara. 2023. USK
Budžetskim korisnicima u USK uskoro veće plate

Zaposlenima u kantonalnim organima uprave, obrazovanju i policiji Unsko-sanskog kantona ove godine biće povećane plate, a sporazum o tome potpisali su predstavnici sindikata zaposlenih u ovim oblastima s Vladom USK.  Ministrica pravosuđa i uprave u Vladi USK Sanja Mujakić ističe kako su sporazumom, pored radnika u kantonalnoj upravi, obuhvaćeni i uposleni u institucijama i ustanovama čiji je osnivač Unsko-sanski kanton, kao i zaposleni u ovdašnjem pravosuđu. Ministar obrazovanja u Vladi USK Almin Hopovac navodi kako je riječ o sporazumu koji je definisao osnovicu plata u iznosu od 370 maraka, što će, kako je istakao, značajno povećati plate zaposlenika u svim sektorima obrazovnog sistema.

Predstavnici sindikata koji okupljaju prosvjetare su pozdravili potpisivanje sporazuma, ali su naglasili kako treba što prije pristupiti razgovorima koji će za temu imati i ostale prinadležnosti koje im pripadaju, kao što su topli obroci, regresi i ostale naknade.

“I pored ovog povećanja, mi imamo najniže plate kada se radi o našim kolegama iz ostalih kantona. Zbog toga moramo raditi na planu poboljšanja našeg ukupnog statusa i nadamo se da će se to brzo riješiti”, kaže Samir Fajić, predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjoškolskom obrazovanju USK.

Sporazumom su zadovoljni i u Sindikatu policije USK, ali ističu kako i pored svega dogovoreno povećanje ne može pratiti rast troškova života.

“Ovo je osvježenje za početak godine, pa ćemo vidjeti kako će se situacija odvijati u narednim mjesecima”, kaže Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije Unsko-sanskog kantona. Ministar policije USK Nermin Kljajić ističe kako će najniža plata u policiji primjenom ovoga sporazuma iznositi 1.000 maraka. Predstavnici pomenutih sindikata su se složili sa stavom Vlade USK da im se, umjesto isplate jednokratne novčane pomoći po preporuci Vlade FBiH u iznosu od 1.080 maraka, povećaju lični dohoci, što je ovim sporazumom ozvaničeno. Blizu sporazuma s Vladom USK su i sindikati zaposlenika u ovdašnjem zdravstvu.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision