Thursday, 6. October 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Novembra. 2014. USK, Vijest dana, Vijesti
Budžet USK-a blizu kolapsa: Sudske presude dodatno opterećenje

Sudske presude sve više opterećuju budžet Unsko sanskog kantona (USK). Kako RTVUSK saznaje u Ministarstvu finansija USK, trenutno je više od 8500 pravosnažnih sudskih presuda, a svakim danom broj presuda se povećava.

Prema procjenama, iznos samo glavnice ukupnog broja presuda kreće se od 58 do 60 miliona KM. U protekloj godini za izmirenja ovih obaveza nije realizovan čak ni planirani iznos od 45 hiljada KM, a kada i na koji način će se ova dugovanja riješiti, pitanja su na koja trenutno nema odgovora.

Ustavni sud  donio je odluku kojom se zahtijeva od Vlade USK da  uradi evidenciju svih onih koji su tužili, kao i da  spiskove sa  imenima i redoslijedom isplate objavi na web stranici Vlade. Odluka  podrazumijeva i  pregled ukupnog dugovanja, te plan isplate.

Intencija Vlade USK  još u 2013. godini bila je da se zaustave dalja utuživanja, te da se iznađe način za  isplatu ovih dugovanja. No, kako kaže ministrica Azemina Helić, utuživanje je zaustavljeno samo u domenu obrazovanja, nakon što je potpisan sporazum sa sindikatima kojim su izjednačene plaće u osnovnom i srednjem obrazovanju sa onima ostalih korisnicima budžeta.

Ministrica tvrdi da je  greška sindikata posebno onog u obrazovanju bila što nije prihvatio prijedlog Vlade o tome da se odreknu dijela glavnice i kamate, te da im se dugovanja isplate kroz kreditno zaduženje Vlade.

Kolika su ukupna dugovanja po sudskim presudama, nezahvalno je i prognozirati. Kako, kada i na koji način će se ona riješiti, nepoznanica je, koju će kad-tad morati uz izvršnu i zakonodavno vlast, rješavati svi korisnici budžeta.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision