Monday, 2. October 2023.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Septembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Bruto domaći proizvod BiH po stanovniku katastrofalan u odnosu na EU

Eurostat je nedavno objavio podatke da je Bruto domaći proizvod (BDP) BiH po stanovniku prošle godine iznosio 65 posto ispod prosjeka EU, što je jedan od surovih pokazatelja ekonomskog stanja u našoj zemlji.

Stvarna individualna potrošnja bila je 58 posto ispod prosjeka EU što pokazuje gdje se nalazimo u ovom trenutku. BDP Crne Gore po stanovniku u 2022. godini iznosio je 50 posto ispod prosjeka EU, Srbije 56 posto, Sjeverne Makedonije 58 posto, dok je Albanija trenutno jedina lošija od BiH sa 66 posto ispod prosjeka EU.

Šta nam ove brojke govore, koji su razlozi za ovakvo stanje i šta možemo očekivati u narednom periodu, ekonomista Igor Gavran nam poručuje da zaostajanje ekonomije BiH u odnosu na ostale zemlje EU, ali i regiona, u dobroj mjeri ilustruje činjenica da je naš BDP ispod prosjeka za 65 posto što je potpuno porazno za našu zemlju.

“Ako uzmemo u obzir da je i u EU visina ekonomske razvijenosti različita i da imamo neke zemlje koje značajno zaostaju za bogatijim članicama, znamo onda da i ovaj prosjek nije nešto čemu trebamo težiti kao idealu i realnosti, već bismo trebali težiti za početak većem iznosu BDP-a”, poručio je Gavran.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision