Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Novembra. 2022. Zanimljivosti
Britanski par godinama živi usred kružnog toka: Nećemo otići, mogu nas izvući samo u kovčegu

Prilikom traženja idealnog mjesta za život, brojni ljudi nastoje da njihov dom bude “sklonjen” od pretjerane buke, naročito one saobraćajne. No, to nije slučaj i sa porodicom u Engleskoj, koja već godinama živi usred kružnog toka.

Istina je da postoje neobične lokacije za stanovanje, no čini se da su jedan Britanac i njegova supruga korak ispred ostalih. Par iz Velsa, Clwyd i Anwen Howatson već više od 40 godina žive usred užurbanog kružnog toka, a otkrili su da im ova neobična lokacija uopće ne smeta te da planiraju tamo ostati još mnogo godina.

Naime, dom Howatsona je okružen s pet raskrsnica otkako je izgrađena obilaznica u dolini Clwyd u Sjevernom Velsu. Iako se svakodnevno sreću s određenim teškoćama, par se ne želi odseliti, a njihovu priču sada je za oko zapala i pojedinim stranim medijima.

Clwyd i Anwen Howatson (Foto: Daily Post Wales)

Clwyd i Anwen Howatson (Foto: Daily Post Wales)

“Živim tu 62 godine i imam mnogo sretnih uspomena. Ranije smo živjeli preko puta. Znalo se desiti da vozači zalutaju i pogrešno skrenu kada se kružni tok tek otvorio, ali to se sada rijetko dešava. Obožavamo naš pogled na planine i nemamo komšije koji zadiru u našu privatnost”, objasnio je.

Njihova kuća smještena je tačno na sredini kružnog toka, s prilazom koji u jednom trenutku vodi direktno na cestu. Do 1960-ih, tu je bila željeznička pruga, a na imanje koje je tada imala Clwydova porodica, nije postojala obilaznica niti kružni tok.

On se počeo graditi kasnih 1970-tih, a završen je 1980. godine. Porodica je, unatoč tome, odbila da se seli i napušta svoj dom.

Kružni tok izgradio se tek 1980. godine (Foto: Daily Post Wales)

Kružni tok izgradio se tek 1980. godine (Foto: Daily Post Wales)

“Dva glavna pitanja koja nas pitaju su – kako izađemo iz svog posjeda i je li nam bučno? Saobraćaj se odvija samo u jednom smjeru, tako da nije teško izaći, a vremenom se navikneš i na buku. Više ne čujem automobile”, rekla je Anwen.

Njen suprug ističe i kako par ima “spektakularan” pogled s mjesta gdje stanuju, bez drugih kuća ili zgrada da im zaklanjaju krajolik. Objasnio je kako imaju dvostruko staklo tako da buka do njih skoro i ne dopire, a cesta je, kako kaže, prometna samo nekoliko puta dneveno.

Ipak, par redovno nailazi i na izazove, naročito kada ih trebaju posjetiti dostavljači.

“Dijelimo isti poštanski broj kao i kuće oko nas, tako da može potrajati dok dostavljači ne shvate da je naša kuća zapravo na kružnom toku, a ne u njegovoj blizini”, rekao je Clwyd.

Što se tiče nesreća, rekao je da nije vidio nijedan ozbiljniji incident u ovih 40 godina.

“Nikada nećemo izvući Clwyda odavde, osim u kovčegu”, našalila se Anwen i zaključila njihovu neobičnu priču.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision