Utorak, 10. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 23° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Septembra. 2019. Izdvojeno, Svijet
Britanska kraljica odobrila nacrt zakona o zabrani Brexita bez dogovora

Nakon usvajanja u parlamentu prošle sedmice, nacrt zakona o odbacivanju Brexita bez dogovora 31. oktobra danas je odobren i kraljevskim pristankom kraljice Elizabete.Zakon obvezuje Vladu da traži produženje roka do 31. oktobra kako bi postigla dogovor s Evropskom unijom o Brexitu.

Administracija Borisa Johnsona usprotivila se prijedlogu zakona tvrdeći da će ograničiti vladu u njenom pregovaračkom položaju s EU u vezi s postizanjem konačnog dogovora. Međutim, postoje spekulacije među zastupnicima da se aktuelna vlada neće pridržavati spomenutog zakona te da neće tražiti produljenje roka od EU.

U međuvremenu je predsjednik Donjeg doma parlamenta John Bercow najavio da će odstupiti s dužnosti do 31. oktobra ne budu li dotad održani opći izbori. Prethodno je potvrđeno da će britanski parlament biti suspendovan od kraja radnog dana u ponedjeljak sve do sredine sljedećeg mjeseca, prenosi Reuters.

Britanska kraljica Elizabeta je krajem augusta odobrila plan premijera da suspenduje parlament, a u saopćenju Kraljevskog vijeća stajalo je da će parlament biti suspendovan “ne prije ponedjeljka, 9. septembra, i ne kasnije od četvrtka, 12. septembra, sve do ponedjeljka, 13. oktobra”. To znači da je Johnson odlučio suspendovati parlament na prvi mogući dan i to nakon što zastupnici glasaju o njegovu prijedlogu za prijevremene izbore.

U ponedjeljak bi na snagu trebao stupiti zakon koji sprečava izlazak Velike Britanije iz Evropske unije 31. oktobra bez sporazuma i prisiljava Johnsona da od EU traži novu odgodu. Kako bi to spriječio, Johnson će drugi put pokušati sazvati prijevremene izbore, ali mu to vjerojatno opet neće uspjeti jer oporbeni zastupnici žele osiguranje da Johnson ne izvede Veliku Britaniju iz EU bez sporazuma.

Johnsonov glasnogovornik je ponovio da vlada ne želi nikakvo besmisleno produženje roka nego glasanje o prijevremenim izborima kojima Johnson želi riješiti nastalo stanje.

Za raspisivanje izbora Johnsonu treba podrška dvije trećine Donjeg doma pa se očekuje da je, kao i prošle sedmice, u ponedjeljak neće skupiti, prenosi Al Jazeera Balkans.

Britanski premijer je rekao da bi radije “skončao u jarku” nego tražio odgodu.

Sjednica Donjeg doma na kojoj će se glasovati o Johnsonovom prijedlogu počinje poslijepodne.

Britanski mediji pišu kako Johnson planira “sabotirati” pokušaj parlamenta da mu nametne odgodu tako što će u Brisel poslati pismo u kojem će stajati da se vlada protivi odgodi Brexita, što kritičari smatraju kršenjem zakona.

Johnson je u ponedjeljak otputovao u Dublin, gdje se susreo s premijerom Leom Varadkarom. Pitanje irske granice nakon Brexita jedno je od glavnih tački prijepora u sporazumu koji je s Briselom ispregovarala bivša britanska premijerka Theresa May i koji je parlament triput odbio.

Varadkar upozorava kako uklanjanje “backstopa”, zaštitnog mehanizma za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku, znači da će se dogoditi Brexit bez sporazuma, dok ga Johnson odbacuje i smatra “nedemokratskim”.

I dok je London spreman na izlazak bez sporazuma, Johnson kaže da bi takav scenarij predstavljao neuspjeh, za koji bi bile odgovorne i britanska i irska vlada.

“Zbog poslovnog svijeta, poljoprivrednika i miliona običnih ljudi koji računaju na našu maštu i kreativnost da to obavimo, želim da znate da snažno preferiram pronalazak dogovora”, zaključio je Johnson.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision