Sunday, 4. June 2023.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Aprila. 2023. Region
Brisel prati eventualna zaobilaženja sankcija protiv Rusije na Zapadnom Balkanu

Portaprol Evropske unije (EU) je podvukao da je sprovođenje restriktivnih mera protiv Rusije odgovornost zemalja koje su se njima pridružile.

“Sprečavanje zaobilaženja restriktivnih mera EU usvojenih kao odgovor na ruski agresorski rat protiv Ukrajine je od najveće važnosti”, naveo je portparol EU za Radio Slobodna Evropa (RSE) odgovarajući na upit da li otvaranje fabrike Beluga votke u Nikšiću, predstavlja zaobilaženje sankcija.

“Pomno pratimo situaciju na Zapadnom Balkanu, uključujući bilo koji razvoj događaja koji se može shvatiti kao zaobilaženje mera sankcija”, dodaje se u odgovoru portparola EU za RSE.

Crna Gora je poptuno usklađena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, naročito po pitanju sankcija koje Brisel uvodi protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Portparol EU s tim u vezi je za RSE naveo da briselske institucije pozdravljaju punu usklađenost Crne Gore i posvećenost primeni restriktivnih mera EU.

Ruski proizvođač alkohola Beluga grupa je kupila dio nikšićke kompanije Neksan kontroverznog biznismena Miodraga Dake Davidovića u avgustu prošle godine kada je najavljena investicija od 50 miliona eura.

Otvaranju fabrike Beluga votke u Nikšiću je prisustvovao i premijer Crne Gore Dritan Abazović, koji je zajedno sa biznismenom Aleksandrom Mačetinom otvorio fabriku.

Otvaranje ruske fabrike u Crnoj Gori dolazi u trenutku kada je Rusija pod sankcijama zbog agresije na Ukrajinu. Međutim, za šefa crnogorske vlade, ovo otvaranje nije sporno.

“To što je Rusija pod sankcijama ne znači da su sve njihove kompanije i stanovnici pod sankcijama. Postoji lista kompanija i pojedinaca koji su pod sankcijama. Imamo i ruske turiste u Crnoj Gori. Ne možemo, onima koji nisu pod sankcijama da zabranimo, da uđu ili posluju u Crnoj Gori”, rekao je Abazović.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision