Srijeda, 10. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Jula. 2019. Svijet
Brexit glavna tema debate kandidata za britanskog premijera

Pitanje istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) dominiralo tokom napete debate Borisa Džonsona (Boris Johnson) i Džeremija Hanta (Jeremy Hunt), kandidata za lidera vladajuće Konzervativne stranke, koji će ujedno biti i britanski premijer.

Dok je Džonson sinoć igrao na kartu optimizma, Hant se opredijelio za iskrenost i pitao svog protivnika koliko su njegove obećane obaveze čvrste i da li će, ukoliko postane britanski premijer i ne dođe do Brexita 31. oktobra, podnijeti ostavku.

Džonson od početka kampanje ponavlja da će Velika Britanija izaći iz članstva u Uniji 31. oktobra, sa ili bez dogovora o Brexitu. On je izbjegao direktan odgovor Hantu ali je kasnije rekao: “Ne želim da u EU misle da će favorizovati moju ostavku tako što bi odbila postizanje dogovora”. Hant je na to odgovorio da je Džonsonu dakle samo važno da postane premijer.

Obojica žele da se ponovo pregovara sa Evropskom unijom o uslovima razlaza. Hant je tokom debate hvalio svoje sposobnosti pregovaranja, dok je Džonson stavio do znanja da neće popustiti pred EU.

Džonson i Hant su pored Brexita razgovorali i o specijalnim odnosima sa SAD-om, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) kritikovao Terezu Mej (Theresa May) i njene napore o Brexitu.

Tramp je takođe kritikovao britanskog ambasadora u SAD Kima Daroka poslije curenja u medijima njegovih diplomatskih dopisa u kojima je Tramp označen kao nesposoban.

Hant je osudio Trampove kritike, dok je Džonson rekao da je sam kritikovao Terezu Mej i da ima veoma dobre odnose sa Bijelom kućom.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision