Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Septembra. 2023. Region
Bregu iz New Yorka: Region Zapadnog Balkana napreduje, ali…

Zapadni Balkan je ostvario značajan napredak u posljednje dvije decenije, ali se ne nalazi tamo gdje su se njegovi građani ili strani mirotvorci nadali da ćemo se nalaziti nakon dvadeset i više godina, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju ministarskog doručka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji su u New Yorku, tokom sedmice sastanaka na visokom nivou Generalne skupštine UN-a, zajednički organizovali RCC i Skoplje kao predsjedavajući SEECP-a.

Nažalost, kako je dodala Bregu, nesuglasice između ekonomija se nastavljaju, a sukobi mogu ometati ulaganja i ekonomski rast u regionu, javlja Fena.

– Imajući to u vidu, kao i velika geopolitička pomjeranja, moramo razmotriti razvoj regionalnih tijela kao što je SEECP čija vrijednost možda leži u njegovoj sposobnosti ranog pregovaranja, njegovoj funkciji da preduhitri i rješava neslaganja prije nego što dospiju na veću, multilateralnu pozornicu. Možemo li zamisliti SEECP kao regionalni bedem, vjerni odraz jedinstvenih karakteristika jugoistočne Evrope, povezane zajedničkim vrijednostima koje odražavaju etos Evropske unije, rekla je Bregu.

Kao čuvari regionalne saradnje, kako je dodala, itekako su svjesni preovladavajućih poremećaja u svjetskom poretku poput ruske agresije na Ukrajinu. Bregu je dodala da nam je naša zajednička historija pokazala da kada su globalne institucije i okviri preopterećeni, regionalna tijela mogu intervenisati i pružiti stabilnost, kontinuitet i usmjerenje.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision