Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 13° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Bratušek u posjeti Maglaju i Doboju – Bratušek prvog dana posjete razgovarala s bh zvaničnicima – „Zahvalnost narodu i Vladi Slovenije“

Predsjednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje sa najvišim zvaničnicima razgovarao daljoj pomoći Slovenije i EU u saniranju posljedica nedavnih poplava. Danas će,  drugog dana posjete , obići Maglaj i Doboj koji su u poplavama bili najugroženiji. Premijerka Bratušek, danas će ,drugog dana posjete, boraviti na sjeveru države te posjetiti mjesta Maglaj i Doboj, koji su u poplavama bili najpogođeniji. Na terenu će se upoznati s daljnjim potrebama za uspostavljanje normalnog života u ova dva grada. Bratušek je kazala da će poduzeti sve mjere za dobrobit BiH, dodajući da je Slovenija iskreni prijatelj ovoj zemlji. “Odmah smo organizirali akcije prikupljanja pomoći i finansijskih sredstava koje još uvijek traju”, naglasila je Alenka Bratušek. Ona je istakla da su potrebe na terenu velike te da se treba fokusirati na saniranje šteta za koje su potrebna velika finansijska sredstva.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas u posjet predsjednicu Vlade Republike Slovenije Alenku Bratušek. 
Izetbegović je izrazio zahvalnost Vladi i građanima Republike Slovenije za solidarnost i pružanje pomoći u prevazilaženju posljedica katastrofalnih poplava u BiH.

Također, predsjednici Vlade Slovenije zahvalio je na osobnom zauzimanju u koordiniranju prikupljanja i upućivanja pomoći za BiH i na zajedničkoj inicijativi pokrenutoj tokom održavanja neformalnog sastanka šefova država i vlada EU u Bruxellesu 27. maja, da se u okviru Evropske komisije, a uz pomoć ostalih država, organizuje donatorska konferencija za pomoć BiH.

Razgovarano je o ukupnim bilateralnim odnosima BiH i Slovenije koji su, kako je navedeno, tradicionalno dobri, uz mogućnosti za dalje unapređenje u oblastima ekonomije, energetike, poljoprivrede i turizma.

Istaknuto je da BiH teži unapređenju regionalne saradnje i odnosa sa susjednim zemljama i državama regije, a pozdravljena je međusobna saradnja u regionalnim inicijativama koje imaju za cilj bržu eurointegraciju zemalja zapadnog Balkana.

Također, pozdravljeni su susreti na visokom i najvišem nivou i posjeta predsjednika Slovenije Boruta Pahora BiH početkom juna.

Uime člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića sastanku je prisustvovala savjetnica za vanjsku politiku Neda Lazarević, a uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao savjetnik za vanjsku politiku Davor Vuletić, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision