Utorak, 15. Novembra 2016.
Unsko-sanski kanton 1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Novembra. 2016. Bosna i Hercegovina
Bramerc završava dvodnevnu posjetu Sarajevu

Sastankom sa vršiocem dužnosti Glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH, Gordanom Tadić, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc završava dvodnevnu posjetu Sarajevu.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc prokomentarisao je za TV1 da li će u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a pomenuti reakcije Hrvatske prema BiH i pritiske koji su uslijedili nakon hapšenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

“Mislim da sam već javno dao svoje mišljenje u medijima. Mislim da je vrlo bitno da se bh. pravosuđu ostavi da provede nezavisnu istragu. U tom smislu, treba reći da hrvatski organi vlasti također prihvataju nadležnost Tužilaštva u ovom smislu”, rekao je Bramerc.

Na konstataciju da, ipak, neće prezentirati nikakve informacije o ovome Vijeću sigurnosti UN-a, on je odgovorio: “To su slučajevi koji ne spadaju u jurisdikciju mog Tužilaštva. Govorimo o razvoju procesuiranja ratnih zločina pred lokalnim pravosuđima. Regionalna saradnja ide unazad u posljednje vrijeme. Vidim da postoji više problema u reakcijama na zahtjeve u pružanju pomoći, nego što je bilo prije nekoliko godina, a to je zasigurno ono što ću pomenuti u izvještaju”.

Podsjećamo, glavni tužilac Haškog tribunala Bramerc u dvodnevnoj je radnoj posjeti u Sarajevu. Posjeta dio je njegovih priprema za podnošenja redovnog izvještaja o radu haškog Tužilaštva Vijeću sigurnosti UN-a u Njujorku.

U okviru posjete, Bramerc se sastao sa predstavnicima udruženja bošnjačkih, hrvatskih i srpskih žrtava.

“Niko od predstavnika udruženja nije bio zadovoljan trenutnom situacijom. Svi oni žele vidjeti više napretka u predmetima procesuiranja ratnih zločina pred nacionalnim pravosuđem, a to sada ne vide”, kazao je Bramerc.

On je naveo da je tokom prethodnih posjeta BiH organizovao sastanak predstavnika udruženja srpskih žrtava sa pojedinim predstavnicima Tužilaštva.

“Danas sam čuo od predstavnika udruženja žrtava iz RS da bi njihova želja bila da se češće sastaju sa predstavnicima domaćeg tužilaštva i da vide više napretka u procesuiranju ratnih zločinaca nad žrtvama srpske nacionalnosti”, rekao je Bramerc.

Govoreći o radu bh. pravosuđa kada su u pitanju predmeti ratnih zločina, on je naveo da vjeruje kako su sve strane frustrirane, jer rokovi zacrtani u Nacionalnoj strategiji procesuiranja ratnih zločina nisu ispoštovani.

“Sutra ću o ovim pitanjima razgovarati sa vd glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanom Tadić. No, treba napomenuti da je u određenom broju predmeta postignut određeni napredak”, poručio je Bramerc.

Predstavnici udruženja žrtava iz RS nezadovoljni su sastankom sa Bramercom

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković Rajilić ocijenila je da je razgovor sa Bramercom bio težak i mučan.

“Mnoge informacije koje on iznosi potpuno su pogrešne. Čak ima informaciju da se mi redovano sastajemo sa sudijama i tužiocima Suda BiH, a mi nijedan sastanak sa njima nismo imali. Pitala sam ga za predmete koje sam predala prošle godine na satanku. Niti u jednom slučaju teškog zločina nije napravljen pomak. Otvorila sam i novi proces, a mogi i hiljade novih, ali on nema odgovor ni na jedan od njih”, istakla je ona novinarima nakon sastanka.

Kako je kazala, ni sama ne zna da li je korisno dolaziti na naredni sastanak, dodavši da je Bramerc najavio da će promijeniti strategiju narednog puta.

Napomenula je i da ih je Bramerc pitao da li podržavaju dodjelu zahvalnica NSRS presuđenim ratnim zočincima.

“Kako ga nije sramota da nas tako nešto pita! Da su pravedno hapsili, odavno je pola bošnjačkog političkog vrha trebalo biti u Hagu. Hapsili su jednu stranu, druge dvije nisu. On i dalje stoji na stanovištu da su Srbi ratni zločinci. Ni on ni njegovo pravo koje predstavja nije normalno”, naglasila je Živković Rajilić.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić slaže sa da je sastanak sa Bramercom bio izuzetno težak, jer su mu postavili ista pitanja kao prije devet godina.

“Šta je sa Dobrovoljačkom, tuzlanskom kolonom, Brodom, Derventom, Mrkonjić Gradom, 13 krajiških opština… Bramerc kaže da Haški tribunal nema ingerenciju nad tim predmetima, nego da su oni na Sudu i Tužilaštvu BiH. Nažalost, od toga nema ništa”, kazao je Dukić.

Predstavnicima udruženja nije jasno šta je svrha sastanaka sa glavnim tužiocem Haškog tribunala i ističu da je upitno da li će se odazvati na naredne pozive Serža Bramerca.

(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision