Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Bradara: Koristit ću demokratska načela u konsultacijama oko uspostave vlasti u FBiH

Novoimenovana predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je da će koristiti sve što su demokratska načela tokom konsultacija oko uspostave vlasti u Federaciji BiH.

– Na nama je da se okrenemo budućnosti i da krenemo u uspostavu izvršne vlasti. Od danas ili sutra kreću rokovi za konsultacije vezano za izbor premijera i cijele Vlade FBiH. Ustav je tu jasan, Vladu imenuje predsjednik Federacije a suglasnost daju dva potpredsjednika -, rekla je Bradara novinarima nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici potvrdio njeno imenovanje.

Podsjetila je da je pozicija predsjednika Federacije BiH više protokolarna, a u svakom slučaju je, kako kaže, i politička.

Zahvalila je poslanicima i delegatima u oba doma Parlamenta Federacije BiH koji su je podržali, kao i svojim kolegama koji joj danas nisu dali glas.

Komentirala je izjave pojedinih poslanika iz SDA i DF-a koji su kazali da joj neće dati podršku jer se “slikala sa ratnim zločincem Dariom Kordićem”.

Na upit da li će podržati da predsjednik SDP-a Nermin Nikšić bude premijer Federacije BiH odgovorila je da prvo treba dopustiti da proces konsultacija oko formiranja Vlade krene i da predsjednik i potpredsjednici FBiH dobiju ovjeru od Središnjeg izbornog povjerenstva.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision