Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Januara. 2024. Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina tradicionalno, u Novu godinu ušla bez usvojenog državnog budžeta

Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2024. godinu bit će na nivou onog iz prošle godine i iznosit će više od milijardu i 315 miliona maraka. To je potvrdio ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić. I, nije riječ, kaže, o političkim stavovima, nego brojkama. Novina je ta da će biti manje novca za 43 budžetska korisnika.

DŽENAN ĐONLAGIĆ, delegat u Domu naroda PSBiH kazao je  (DF)

Bosna i Hercegovina i njene institucije neće dobiti budžet za 2024. godinu u redovnoj budžetskoj proceduri, dakle država ide na privremeno finansiranje”.

To je dobra stara praksa, kada je riječ o budžetu institucija BiH. Iako opozicija vladajućima zamjera neusvajanje budžeta u redovnoj proceduri, vladajući se ne brinu. Oblik privremenog finansiranja nije nepoznanica, ali ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić vjeruje da je budžet na vrijeme trebalo da bude usvojen. Kaže, Ministarstvo je svoje zakonske obaveze završilo još u decembru, ali volje nije bilo. Novi ministar uvodi i novu praksu – manje budžetskih sredstava, i to za 43 budžetska korisnika.

SRĐAN AMIDŽIĆ, ministar finansija i trezora BiH (SNSD) je izjavio

“Predožili smo sami sebi manji budžet za dva miliona 486 hiljada maraka, i kada je u pitanju smanjenje mi smo na trećem mjestu po toj nekoj rang listi ili 18,1 procenat smo predložili da se smanji budžet Ministarstva finansija i trezora BiH i, odmah da vam kažem, sve će funkcionisati”.

Iako je ministar odbrane Zukan Helez tražio povećanje budžeta za Oružane snage BiH, ministar Amidžić kaže da Ministarstvo odbrane troši novca kao 67 drugih budžetskih korisnika. Ipak, sredstva će u ovom ministarstvu, kaže, biti minimalno umanjenja, tek 2,5 posto. Moguće je manje sredstava i za ostala ministarstva.

DRAGAN ČOVIĆ, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH (HDZBiH) izjavio je

“Ja se nadam da ćemo sredinom prvog mjeseca imati redovitu sjednicu na kojoj ćemo imati i proračun institucija BiH, za mene prevažno pitnje u ovom trenutku. Morali smo to do kraja godine završiti”.

Tako u Novu godinu institucije BiH ulaze sa privremenim finansiranjem, a rijetke su godine kada su nadležni u BiH usvojili budžet na vrijeme.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision