Monday, 27. May 2024.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina se izričito protivi odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

U Novom Gradu juče  održan sastanak predstavnika Pravnog i Ekspertnog tima Bosne i Hercegovine za praćenje izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, sa predstavnicima kantonalnih, entitetskih i vlasti opština na koje bi se izgradanja odrazila.

Hrvatska do 2033. godine planira izgraditi odlagalište nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac, Trgovska Gora, udaljenoj od granice sa Bosnom i Hercegovinom 800 metara vazdušne linije. Stručnjaci iz Bosne i Hercegovine godinama upozoravaju da bi odlaganje nuklearnog otpada na ovoj lokaciji ugrozilo život oko 250.000 građana u 13 općina Unskog sliva.

Krajem februara, iz Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane “Krško” dostavili su Bosni i Hercegovini sadržaj Studije utjecaja izgradnje odlagališta na okolinu o kojem se bh. institucije trebaju izjasniti u roku od 30 dana.

Na jučerašnjem  sastanku istaknuta je potreba da se kroz sve relevantne institucije iskaže negodovanje Bosne i Hercegovine.

“Dogovorili smo se da dokument odgovora cirkularno prođe sve opštine i stanovnike na koje se odnosi i da u zadanom roku ode argumentiran dokument na sadržaj studije utjecaja na okolinu. Ekspertni tim je u stalnom radu i nastojat ćemo što bolje sačiniti dokument i da u njega ugradimo što više primjedbi“ kazao je Emir Dizdarević, predsjednik Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.

Najviše bi ovom gradnjom bila ugrožena Opština Novi Grad koju od lokacije Čerkezovac dijeli samo rijeka Una.

Na jučerašnjem  je sastanku zaključeno i da Predsjedništvo BiH i Ministarstvo inostranih poslova BiH moraju iskoristiti sve zakonske i diplomatske mogućnosti da iskažu negodovanje Bosne i Hercegovine vezano za gradnju odlagališta. Prvi korak očekuje se već 13. marta kada u posjetu BiH dolazi delegacija Republike Slovenije. Predloženo je da se tom prilikom razmotri mogućnost da se otpad iz Nuklearne elektrane “Krško” nastavi odlagati u Sloveniji u neposrednoj blizini same elektrane.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision