Tuesday, 21. May 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina danas obilježava 31 godinu od kada su građani gotovo dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da žele živjeti u nezavisnoj državi.

Nezavisnost se čuva i jača na svakom pedlju zemlje, poručeno je sa zajedničke svečane akademije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i sarajevskih opština održane u Vijećnici povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Program je počeo intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, a u programu su učestvovali učenici sarajevskih srednjih škola citirajući stihove najznačajnijih bh. pjesnika.

Akademiji su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirovići, ostali predstavnici svih nivoa vlasti, brojni predstavnici političkog i javnog života Grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

“Nezavisnost naše domovine, države Bosne i Hercegovine, koju smo obnovili 1. marta 1992. godine, ljubomorno, pomno i odlučno čuvamo. Nad njom bdijemo i od nje nikada nećemo odustati. Nezavisnot se ne dobija jednom za sva vremena. Nezavisnost se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje, u svakom obliku. Onog momenta kada je uzmemo zdravo za gotovo, kada pomislimo da je neupitna, moramo znati da je tog trenutka najranjivija. Zato radimo i gradimo, zidajmo našu državu kamen po kamen i tako jačajmo našu nezavisnost”, poručila je u svom obraćanju gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poslao je poruke mladim generacijama, istaknuvši da nijedna država nije data zauvijek.

“Upamtite nešto što smo mi naučili, mislim na moju generaciju. Nijedna država nije data zauvijek. Na ovoj planeti postoji mnogo više naroda no što ima država. Toliko naroda je spremno da da život kako bi dobio ono što mi imamo. Mi imamo državu. I ako nešto ostane iza nas, neka to bude svijest o tome šta imamo, pa će ove buduće generacije sigurno napaviti je boljom no što smo to mi mogli. A, mi smo je branili i odbranili”, rekao je Komšić.

Dodao je kako generacije koje dolaze moraju imati na umu kako se mogu osloniti samo na sebe.

“Nemojte da pravimo greške da se oslanjamo na lažne prijatelje, očekujemo od njih neku pomoć. Niko ovu zemlju ne može više voljeti i cijeniti više nego mi. Ako je mi ne volimo i ne cijenimo, drugi sigurno neće. Budite oprezni, surov je ovo svijet, čuvajte ovu zemlju, učinite sve što možete jer vam je narod dao priliku da svaki dan napravite nešto dobro za ovu zemlju i za ove ljude, ako možete. Ako ne možete, nemojte onda štetiti ovim ljudima i ovoj zemlji”, poručio je Komšić i čestitao svim građanima 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

Bosna i Hercegovina danasobilježava 31 godinu od kada su građani gotovo dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da žele živjeti u nezavisnoj državi.

Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

Referendumsko pitanje glasilo je: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”. Nakon izglasavanja nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravna članica Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision