Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Bosansko-palestinski doktor Muhamed El Ran nakon zarobljeništva večeras stiže u BiH

Bosansko-palestinski doktor Muhamed El Ran će večeras stići u Bosnu i Hercegovinu nakon što je preživio pakao Gaze i izraelskog zarobljeništva.

Doktora Muhamed El Ran izraelski napad na Gazu zatekao je na mjestu specijaliste opće i onkološke hirurgije u Indonezijskoj bolnici u gradu Beit Lahiya na sjeveru Pojasa Gaze.

Nakon što su izraelske snage prvo opkolile, a zatim i zauzele bolnicu zarobile su doktora El Rana te je u izraelskom zarobljeništvu proveo 45 dana, bez jasnih optužnica i bez informisanja porodice gdje se nalazi. Iz zarobljeništva El Ran je pušten u lošem zdravstvenom stanju.

Po puštanju iz zarobljeništva, El Ran je uspješno prebačen u Egipat. Ranije su iz Gaze u Egipat, a zatim u Bosnu i Hercegovinu stigle El Ranova supruga i kćerka.

Muhamed El Ran je rođen u Gazi, a medicinski fakultet je završio u Beogradu 1989. godine, nakon toga je 1990. godine započeo specijalizaciju u Sarajevu gdje je dočekao i početak rata kada se pridružio odbrani Bosne i Hercegovine. Nakon početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, El Ran se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine kao dio saniteta Pofalićkog odreda.

Kao pripadnik Armije RBiH bio je direktni učesnik ključnih bitaka za odbranu Sarajeva: Pofalićke bitke i bitke za Žuč.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision