Tuesday, 27. September 2022.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Augusta. 2014. USK, Vijesti
Bosanski Petrovac proglašen Društvenom Zajednicom Neubijanja Ljudi

Svjetska organizacija Global Nonkilling, proglasila je danas Bosanski Petrovac, Komunom ili  Društvenom zajednicom neubijanja ljudi. RIječ je o odavanju priznanja lokalnoj zajednici na promovisanju promjena u društvu, koje bi općenito spriječile ubijanje i nasilje jednih nad drugima.

Global Nonkiling, inače je organizacija koja sprovodi istraživanja, daje obrazovne i političke inicijative u stvaranju svijeta, u kojem će ove negativne pojave biti iskorijenjene. Tako je Bosanski Petrovac prva općina u BiH kojoj su dodijeljeni svjetsko priznanje i zastava promovisanja neubijanja ljudi.

Pitanjem razvijanja svijesti o odbijanju ubijanja ljudi, u svjetskom Nonkilling Centru na Havajima, bavi se velik broj naučnika i istraživača. Centar je nastao na inicijativu onih, koji su se uvjerili u strahote ratnih dešavanja i njegove posljedice. Jedan od članova ovog Centra je Petrovčanin, Rifet Bahtijaragić, koji već dugi niz godina živi u Kanadi i koji je osnivač  istog pokreta na Balkanu.

Svečanoj predaji priznanja i zastave zajednice neubijanja prisustvovao je i direktor Centra, Joam Evans Pim.

Svjetska zdravstvena organizacija, koja surađuje s pomenutim centrom, prepoznaje nasilje kao bolest, koja se može prevenirati, ukoliko se pronađu i primjene odgovarajući resursi i strategije. S obzirom na historiju BiH i period 1914. –  2014., Nonkilling Balkans organizovao je i forum koji će se održati u Sarajevu 28. i 29. ovog mjeseca, a kako bi se pokušao koncipirati prijelaz iz stoljeća obilježenog kulturom ubijanja, u stoljeće koje bi bilo zasnovano na kulturi neubijanja.      

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision