Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Marta. 2024. USK
Bos.Krupa: održana promocija sabranih djela Reisa Džemaludina ef. Čauševića

U četvrtak 28. marta je obilježena 86. godišnjica smrti Reisa Džemaludina ef. Čauševića, te je tim povodom, u znak sjećanja na njegov lik i djelo, u našem gradu upriličena promocija njegovih sabranih djela.

Promocija sabranih djela Reisa Džemaludina ef. Čauševića je održana u Velikoj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Cazinske medrese, Muftijstva bihaćkog, te Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Prisutni su bili Gradonačelik Grada Bosanska Krupa Armin Halitović, glavni bosanskokrupski imam Muhamed ef. Begić, koji su u svom obraćanju iskazali dobrodošlicu prisutnima. Svoj dolazak su također upriličili i predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, direktor cazinske medrese, predsjednik bosanskokrupskog medžlisa Amir Mehić, predsjednik bosanskokrupskog Udruženja „Džemaludin Čaušević“ Mustafa Avdagić, kao i brojni sugrađani.

Promotori su bili akademik Enes Karić i prof. Ismet Veladžić, koji su prisutnima dočarali lik i djelo Reisa, dok akademik Enes Karić u nastavku ističe:

„Ova dva toma govore o njegovom reformatorskom radu na planu reformiranja institucija Islamske zajednice u tadašnjoj Bosni i Hercegovini, a to je bilo vrijeme zadnjih godina austrougarske imperije, a posebno smo obratili pažnju priređujući ta dva atoma njegovih izabranih djela o onim njegovim člancima u kojima on stavlja akcenat na obrazovanje, na otvaranje savremenih škola, na moderniziranje tadašnjih škola inače, mekteba iz kojih su
iznikle kasnije i savremene škole. Potom govorimo o formiranju medresa. U svakom slučaju, poseban akcent u ova dva dijela stavljen je na njegovom prijevodu Kur'ana. Taj prijevod Kur'ana je bio primjena njegovih obrazovnih i reformatorskih programa koje je imao. Tako da je on htio onda inkorporirati te svoje programe u jedan prijevod Kur'ana, koji je izišao u nekoliko hiljada primjeraka.“

Reis Džemaludin ef. Čaušević je rođen 28. decembra 1870. godine u mjestu Arapuša, nadomak Bosanske Krupe. U rodnoj Arapuši je stekao osnovno obrazovanje. Medresu je završio u Bihaću, a 1887. godine je završio i Pravni fakultet u Istanbulu. Nakon povratka u Bosnu, 1903. godine se posvetio reformi Islamske zajednice i cjelokupnog bosanskog društva, dok 1913. godine u Sarajevu biva nagrađen čašću reisu-l-uleme.

2009. godine u Bosanskoj Krupi je formirano Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“, koje je 2012. godine odlučilo izgraditi spomen.kuću u njegovom rodnom mjestu. Spomen kuća je izgrađena 2018. godine u Arapuši, nedaleko od njegove rodne kuće. Ima dva sprata. U donjem spratu se nalaze prikupljeni podaci o liku i djelu Reisa čauševića, kao i predmeti, narodne nošnje i maketa stare bosanske kuće.

Gornji sprat je predviđen za sastanke, ali u jednom dijelu se nalazi i stara bosanska soba. Bio je četvrti reis-ul-ema u periodu Kraljevine Jugoslavije, teolog, mislilac, prosvjetitelj, prevoditelj, jezikoslovac, reformator i novinar. Pokrenuo je veliki broj vjerskih časopisa i organizirao brojne humanitarne akcije. Bio je jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih bošnjačkih osobnosti 20. stoljeća, te je zbog toga izuzetno važno prisjećati se njegovog lika i djela, te znanje prenositi na sljedeće generacije.

Izvor: RadioBK ( Radio Bosanska Krupa )

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision