Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Jula. 2023. Bosna i Hercegovina
Borrell i Varhelyi: Negiranje genocida, revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca ne mogu se tolerisati

Visoki predstavnik i potpredsjednik EU Josep Borell i komesar za proširenje Olivér Várhelyi izdali su zajedničko saopćenje o 28. godišnjici genocida u Srebrenici.

“Prije 28 godina ispisana je jedna od najmračnijih stranica evropske historije. Suosjećamo u žalosti i boli sa porodicama žrtava i preživjelih žrtava srebreničkog genocida.

Evropa se sjeća svoje odgovornosti i neuspjeha da pruži zaštitu. Danas, dok rat ponovo bjesni na evropskom kontinentu, odlučni smo da budemo bolji u odbrani mira i zaštiti života.

I dok obilježavamo posljedice oružane agresije, Evropska unija ponavlja svoju posvećenost suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Kao zemlja kandidat, budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji.


Pomirenje se jedino može graditi na istini, miru i pravdi. Negiranje genocida, historijski revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca ne mogu biti tolerisani. Vodeći politički dužnosnici i lideri u zajednicama u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost da rade zajedno u izgradnji bolje budućnosti temeljene na dijalogu i međusobnom razumijevanju kako bi osnažili i odbranili mir i dignitet ljudi za dobrobit svih generacija”, saopćeno je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision