Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 19° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Novembra. 2022. Region
Borelj pozvao Srbe na Kosovu da se hitno vrate u institucije

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je Srbe na Kosovu da se hitno vrate u prištinske institucije, a Prištinu da uskladi svoje postupke u vezi sa registarskim tablicama sa ranije postignutim sporazumima i pokrene pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština bez daljeg odlaganja.

Te obaveze, koje su preuzete u okviru dijaloga, su i dalje važeće i obavezujuće, naglasio je Borelj nakon odvojenih susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem na marginama Pariskog mirovnog foruma.

On je objasnio da je cilj odvojenih sastanaka bio da se riješe ključni izazovi u odnosima između Beograda i Prištine i istakao da su razgovori bili usredsređeni na to da se pomogne stranama da hitno pronađu potrebna rješenje za aktuelne krize i održe mir i stabilnost na terenu, objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

On je naglasio da je važno uzdržati se od bilo kakvih jednostranih akcija i zapaljive retorike.

“Uz sukob u Ukrajini, Evropa ne može da ima još jedan sukob na svom tlu. Odgovornost je strana da to izbjegnu u korist svog naroda, koji će najviše izgubiti ako se ne preokrene trenutno eskalirajuće ponašanje”, naglasio je Borelj.

Borelj, koji je na sastancima sa Vučićem i Kurtijem bio zajedno sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, ponovio je da obje strane moraju da se konstruktivo angažuju, pokažu spremnost za kompromis i poštuju obaveze preuzete u okviru dijaloga.

On je upozorio da će “nemogućnost da se ispune obaveze i da dođe do brze deeskalacije imati štetne posljedice, prije svega po narod na Kosovu i Srbiji, na evropsku budućnost obje strane i njihov kredibilitet u očima evropskih i međunarodnih partnera”.

Borelj će u ponedjeljak, 14. novembra, obavijestiti zemlje članice EU na Savjetu za spoljne poslove o razgovorima koje je imao i dati svoju analizu situacije.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision