Wednesday, 7. June 2023.
Unsko-sanski kanton 14° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Marta. 2023. Region
Borelj: Dogovor Srbije i Kosova postao pravosnažan kad je EU izašla sa saopćenjem

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borell) je izjavio da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku, postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopćenjem.

Novi status kvo u dijalogu

– Dogovor nije potpisan iz pravnih razloga, ali su se obje strane složile da moja izjava (nakon ohridskog sastanka) predstavlja za obje strane posvećenost da se u potpunosti obavežu sa obavezama koje proizilaze iz ovog sporazuma i njegove primjene – izjavio je Borelj nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU.

On je dodao kako je ovo bitna prekratnica u procesu normalizacije odnosa koji stvara „novi status kvo u dijalogu“.

Borelj je danas izvijestio evropske šefove diplomatija o ishodu sastanka lidera Kosova i Srbije, Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u Ohridu 18. marta.

EU prati proces

Borelj je naglasio da će EU pratiti proces implementacije svega što je dogovoreno te dodao da postoje hitne stvari koje odmah moraju biti sprovedene, poput formiranja Zajdnice općina sa srpskom većinom na Kosovu.

– Sporazum mora da se sprovodi prema određenom kalendaru. Ovaj kalendar zahtjeva da svaka strana uradi svoj dio posla. Ne treba da gradimo kuću od krova, već od hitnih stvari. Postoje stvari koje su veoma hitne – rekao je Borelj i dodao:

– U (implementacionom) Aneksu je jasno rečeno da se Kosovo odmah angažuje na formiranju Zajednice na Kosovu. Pratićemo način i modalitete na koji način će oni sprovesti ovu obavezu koja je sastavni dio evropskog puta Kosova – dodao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost.

Normalizacija odnosa 

Šef evropske diplomatije nije želio da komentariše izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je dan nakon ohridskog sastanka rekao da neće primjeniti dijelove dogovora koji se odnose na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je u Briselu ponovio da će njegova zemlja primijeniti samo one djelove dogovora koji ne dotiču njene crvene linije.

Srbija i Kosovo su se na sastanku u Ohridu usaglasili o Aneksu o primjeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Dogovoreno je i da ovi dokumenti postanu sastavni dijelovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision