Saturday, 23. September 2023.
Unsko-sanski kanton 20° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Jula. 2022. Zanimljivosti
Boomov supersonični avion sličan Concordeu letjet će brzinom od 1,7 Macha

Duhovni nasljednik legendarnog Concordea bit će supersonični avion kompanije Boom Supersonic.

Riječ je o avionu pod nazivom Overture koji je predstavljen renderima, a koji predstavlja uvod u eru održivih supersoničnih letova. Avion su već naručile kompanije United Airlines i Japan Airlines iako je tek u fazi razvoja.

Iz Booma kažu da će avion Overture letjeti dva puta brže u odnosu na današnje avione te da će iz New Yorka stići u London za samo 3,5 sati.

Kompanija je novosti o avionu saopćila tokom Međunarodnog airshowa Farnborough 19. jula, a tada je potvrđeno da će moći prevoziti između 65 i 80 putnika te da će dostizati brzinu od 1,7 Macha tokom leta iznad okeana. odnosno oko 2.082 km/h. Koristit će 100 posto održivo avijacijsko gorivo (SAF), a početak proizvodnje se očekuje 2024. godine.

Avion će prevoziti manji broj putnika, a kapacitet je žrtvovan kako bi bio što tiši i efikasniji. Baš kao i NASA-in supersonični avion X-59, Boomov Overture će stvarati tiši nadzvučni prasak od Concordea. To mu garantuje manje restrikcija tokom leta iznad naseljenih područja, ali će ipak morati letjeti brzinom manjom od 1 Macha iznad kopna.

Boom je saopćio da će avion koristiti motore bez zujanja i naknadnog sagorijevanja, kao prvi automatizovani sistem za smanjenje buke. To znači da ne bi trebao biti glasniji od konvencionalnih aviona tokom polijetanja.

Kompanija je rekonfigurisala trup aviona i krila te je dodala još motora. Overture će pokretati četiri manja motora na krilima, što će mu pomoći da bude tiši, a smanjit će se i operativni troškovi. Promjer krila će iznositi 32,2 metra, a ukupna dužina 61,26 metara.

Međutim, pred Boomom je još mnogo posla kako bi ispunio svoj cilj. Dizajn nove verzije aviona je baziran na opsežnim simuliranim softverskim dizajnima, pet testova u zračnom tunelu, kao i pažljivoj procijeni 51 iteracije dizajna.

Direktor Blake Scholl je kazao da kompanija još uvijek radi na motoru aviona. Trup je širi blizu prednje dijela, a to će smanjiti otpor i potrošnju goriva. Novi dizajn krila će unaprijediti sigurnost pri letu niskim brzinama te smanjiti opterećenje motora.

Prošle godine je United Airlines saopćio da investira 3 milijarde dolara u narudžbu aviona Overture. Boom Supersonic očekuje početak testnih letova u Kaliforniji do 2026. godine, a nada se da će biti operativan do 2029. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision