Friday, 22. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Decembra. 2014. Biznis, Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Bobar banka ide u likvidaciju

Agencija za bankarstvo Republike Srpske (RS) donijela je odluku o likvidaciji Bobar banke. Ukupni depoziti banke sa današnjim danom znose 250 miliona maraka, od čega je 80 miliona uloga građana. Banka je već izvjesno vrijeme bila zatvorena.

“Bobar banci bit će oduzeta dozvola za rad i ta banka ide u likvidaciju”, potvrdila je direktorica Agencije za bankarstvo RS-a Slavica Injac.

“Ova banka više se neće moći baviti bankarstvom već samo naplatom potraživanja”, naglasila je Injac i navela da se ona ne osjeća odgovornom zbog propasti ove banke, jer, kako je rekla, za rad banaka odgovaraju njihovi vlasnici i uprava.

Kazala je da će se deponenti namiriti i iz likvidacione mase te nije željela govoriti kada je Agencija uradila kontrole banke, kao ni ko su najveći deponetni, koja preduzeća ili drugi pojedinci imaju kredite u toj banci, ustvrdivši da je to “poslovna tajna”.

Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević je rekao da je Bobar banka nesolventa, prezadužena i nelikvidna, čime su stvoreni uvjeti da ide u stečaj, ali je predložio da ide u likvidaciju da bi se mogli namiriti svi povjeritelji.

Dodao je da se to ne bi moglo dogoditi ako bi banka otišla u stečaj. Potvrdio je da od danas ostaje bez posla i 206 radnika Bobar banke.

I Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita u BiH, rekao je da odlukom o oduzimanju dozvole za rad Bobar banci Agencija  je dužna da isplati osigurane depozite od 50.000 KM.

Ta procedura počinje od danas, a kako je dodao, svaki od oko 22.000 deponenta će dobiti obavještenje na kućnu adresu, a prema kojem će morati da provjere sve obaveze, odnosno potraživanja u Bobar banci.

Isplate osiguranog depozita vršit će se putem Unicredit banke. Tačni termini i način kako će se vršiti isplate bit će naknadno saopćeni. Nevjestić je rekao da građani nemaju razloga za brigu, jer će dobiti osigurana sredstava do 50.000 KM.

Dragan Čavić optužuje vlast

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić direktno je optužio Vladu i vrh SNSD-a da su odgovorni za propast Bobar banke, kojoj je danas oduzeta dozvola za rad i pokrenut proces likvidacije.

Ministra finansija RS-a Zorana Tegeltiju je pozvao da zatraži smjenu direktorice Agencije za bankarstvo u RS-u Slavice Injac, a zatim da “ne sjeda ponovo u ministarsku fotelju jer su u njegovom mandatu propale dvije banke u RS-u, ranije Balkan investment banka i sada Bobar banka“.

Pozvao je policiju i tužiteljstvo u RS-u, te sve kontrolne organe na nivou BiH, da utvrde šta se dogodilo u Bobar banci, jer, naglasio je, ne može se desiti da niko nije odgovoran za “uništenje” ove banke, u kojoj je oko 250 miliona KM depozita i lokalnih zajednica i javnih preduzeća i građana RS-a.

Čavić je također pozvao SNSD da odgovori da li je tačno da su “u izbornoj kampanji 2010. i 2012. godine povukli šest miliona KM iz te banke, ali ih nikada nisu vratili”.

Bobar banku je nazvao “režimskom bankom”, te podsjetio da je u još jednom preduzeću iz sastava Bobar grupe, “Elvaku“ u toku štrajk radnika, jer nisu dobili plaću, a nisu im uplaćeni ni doprinosi, iako su dobili novac i iz Investiciono-razvojne banke RS-a.

U ovu banku je privremena uprava uvedena 26. novembra i dat joj je rok od dva  mjeseca da predloži mjere. Istog dana zaustavljeno je trgovanje vrijednosnim papirima Bobar banke na Banjalučkoj berzi, a poslovnice su od tada zatvorene.

U Bobar banci je blokirano ukupno 40.000 računa građana i firmi. Strahuje se da bi velike probleme u poslovanju zbog likvidacije banke mogle imati Elektroprivreda Republike Srpske i nekem druge firme, kao i općine koje su svoje pare imale na računima Bobar banke.

Samo je trebinjska vlast imala preko 2,5 miliona maraka u Bobar banci, pa je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izjavljivao da će Trebinje bankrotirati.

Još nema zvaničnog oglašavanja Vlade Republike Srpske povodom odlaska Bobar banke u likvidaciju.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision