Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 26° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Decembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Bliži se istek roka koji je Šmit dao za izmjene Izbornog zakona – Kako će glasati državni poslanici?

Još sedam dana je ostalo do isteka roka, koji je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit dao domaćim političarima da donesu izmjene Izbornog zakona BiH, a koje se tiču integriteta izbornog procesa. Ako političari to ne urade, visoki predstavnik će nametnuti te izmjene. Inače, Izborni zakon je jedan od uslova koji pred Bosnu i Hercegovinu postavlja Evropska unija, a iduće godine su lokalni izbori u BiH. Kako će glasati  državni poslanici?

Podrška od SNSD-a i HDZ-a će izostati, jer se i jedni i drugi protive nametanju ovog zakona i izmjena. Naime, ako do nametanja izmjena Izbornog zakona dođe, Republika Srpska će usvojiti svoj zakon i provesti lokalne izbore, najavljuju iz SNSD-a. S druge strane, iz HDZ-a traže da se pored tehničkih izmjena rješava i pitanje legitimnog predstavljanja u Predsjedništvu.

“Centralna izborna komisija je uzurpirala pravo da odlučuje i provodi izbore za predsjednika Republike Srpske, Skupštinu RS i da provodi izbore za lokalne zajednice. To nije u nadležnosti CIK-a. Mi ćemo donijeti zakon i mi ćemo provesti lokalne izbore. Kažu oni: Nećemo priznati. Dobro, ne morate. Mi ćemo ih priznati. Sve i jedna opštinska komisija će odbiti Centralnu izbornu komisiju. Mi imamo tu moć da to uradimo, i mi ćemo provesti izbore po našim pravilima”, kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Zašto bi neko u ime nas donosio bilo koje zakone i zakonska rješenja, što znači na nama je taj posao. Kada govorimo o integritetu izbornog procesa, zar ima veće ugroze integriteta izbornog procesa od lažnog predstavljanja u institucijama BiH. Neko kaže da je hrvatski član Predsjedništva, ide po svijetu, a nije dobio ni jedan posto glasova Hrvata, kakav je to integritet izbornog procesa”, navodi lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka podržavaju usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH.

“Uvođenje novih tehnologija ne samo da bi povećalo transparentnost već bi imalo i pozitivan efekat na same građane i njihovo povjerenje u izborni proces i važnost svakog glasa”, ističu iz “Trojke”.

A vrijeme ističe… Koliko će ozbiljno ovom pitanju, koje treba riješiti izborne neregularnosti, pristupiti državni parlamentarci?

Zastupnici iz Kluba SDA uputili su 21. decembra u hitnu parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji se odnosi na integritet izbornog procesa.

“Rješenje svih ovih problema o kojima smo svi iznosili pojedinčane stavove i primjedbe i uglavnom adresirali na sedam članova CIK-a, jedino rješenje je, znači, izmjena Izbornog zakona koja evo traje već deceniju”, navodi predsjedavajući Kluba poslanika SDA u PD PSBiH Šerif Špago.

Izmjenama Izbornog zakona predloženo je, između ostalog, uvođenje elektronske identifikacije birača otiskom prsta i optičko čitanje glasačkih listića. Predviđena je izrada studije izvodljivosti koja se tiče nabavke nove tehnologije. Visoki predstavnik Kristijan Šmit naglasio je da ono što traži od državnog parlamenta nije povezano sa drugim pitanjima Izbornog zakona BiH, kao što je izbor članova Predsjedništva BiH. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision