Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Marta. 2024. Svijet
Blinken s Šalenbergom: Podržavamo otvaranje pregovora EU s BiH, ne treba nam povratak u prošlost

Ministar vanjskih poslova SAD-a Entoni Blinken (Antony Blinken) boravio je jučer u jednodnevnoj posjeti Beču. On je tamo učestvovao na zasjedanju Komisije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga i organiziranog kriminala, a potom se sastao sa vrhom austrijske države. Naime, on je razgovarao s kancelarom Karlom Nehamerom, austrijskim šefom diplomatije Aleksanderom Šalenbergom i predsjednikom Aleksanderom fon der Belenom.

Kako su na zajedničkoj konferenciji za medije rekli američki i austrijski ministri vanjskih poslova, teme razgovora bile su strateško partnerstvo SAD-a i Austrije, angažman na zapadnom Balkanu, kao i aktuelna krizna žarišta na Bliskom Istoku i u Ukrajini. Prema njihovim izlaganjima, bilo je riječi i o aktualnoj situaciji u Izraelu te okončanju ovisnosti Austrije o ruskom plinu. Oba sagovornika, i Blinken i Šalenberg su istakli da je posjeta Beču bila “konstruktivna i partnerska”, a posebno je istaknuta i zajednička saradnja u borbi protiv droga.

Ono što se moglo iščitati iz Blinkenovog i Šalenbergovog govora bio je visoki stepen suglasnosti SAD-a i Austrije oko “gorućih” međunarodnih pitanja, kao i o zapadnom Balkanu, kojem je očito posvećeno poprilično vremena. Blinken je iz Beča poručio da se svi sporazumi iz dijaloga Beograda i Prištine moraju se primijeniti. “Podržavamo poboljšanje odnosa Kosova i Srbije”, rekao je Blinken. Napomenuo je da je “dijalog uz posredovanje Evropske unije jedini pouzdan put za napredak u tom procesu” i da SAD podržava proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Vezano uz Bosnu i Hercegovinu, istakao je da SAD podržava preporuku Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora EU-a s BiH. Blinken je pohvalio angažman Austrije i lično Šalenberga u stabilizaciji prilika u regiji zapadni Balkan koja, kako je kazao, zahvaljujući upravo njima napreduje u smjeru evropskih integracija. 

Šalenberg je rekao kako se Austrija zalaže za otvaranje pristupnih pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Naglasio je kako je Austrija uvijek bila zagovornik i podržavala integraciju zapadnog Balkana u EU. Američki ministar vanjskih poslova također je istakao sklonost SAD-a Zapadnom Balkanu: “Zapadni Balkan je nešto što je blisko našem srcu, posebno predsjednika SAD-a Džoa Bajdena. Predsjedniku i meni, kao i svijetu 90-tih godina fokus je bio na Balkanu, na Bosni i Hercegovini i Kosovu. Ono što nam više ne treba, a posebno stanovnicima regije je povratak u prošlost, da se vratimo u te 90-te”, posebno je naglasio Blinken.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision