Sunday, 4. June 2023.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Aprila. 2023. Zanimljivosti
Biljke mogu smanjiti nivo stresa

Sobne biljke prekrasan su dodatak svakom domu. No, osim što vizuelno uljepšavaju i upotpunjuju prostor, sobne biljke pružaju i zdravstvene blagodati.

Postoje brojne studije koje su ispitale utjecaj sobnih biljaka na zdravlje.

Biljke mogu smanjiti nivo stresa i doprinijeti većem osjećaju ugode u vlastitom domu. Studija obavljena 2015. godine u časopisu „Journal of Physiological Anthropology“ pokazala je kako sobne biljke mogu utjecati na razine psihološkog i fiziološkog stresa.

Osjećaj mira

Naime, stručnjaci su dokazali da aktivnosti koje uključuju npr. zalijevanje i/ili presađivanje utječu na smanjenje stresa i potiču osjećaj mira.

Jedna od bitnijih prednosti kojima sobne biljke mogu doprinijeti boljoj kvaliteti vašeg života jest pročišćavanje zraka. Studija koju je provela NASA 1989. godine dokazala je da određene kućne biljke uklanjaju onečišćenja iz zraka u prostoru. Od tog vremena objavljeno je još studija koje podupiru te rezultate, potvrđujući da biljke doprinose pročišćavanju zraka.

Osim toga biljke doprinose i vlažnosti zraka. Što je posebno važno za osobe koje imaju suhu kožu ili pate od problema povezanih sa suhim zrakom, kao što su respiratorni problemi i glavobolje.

Listovi određenih biljaka, poput kineskog zimzelena ili mirnog ljiljana, mogu uhvatiti alergene i ostale čestice u zraku koje uzrokuju alergijske reakcije. Ako imate problema s alergijama, svakako izbjegavajte biljke koje imaju pelud ili spore.

Bolja koncentracija

Postoje indikacije da prisutnost sobnih biljaka može doprinijeti i pojačanoj koncentraciji. Studija objavljena 2019. u časopisu „International Journal of Environmental Research and Public Health“ istražila je utjecaj sobnih biljaka na koncentraciju. Studija je pokazala da su učenici imali više koncentracije kada su se nalazili u prostoriji u kojoj su bile prave sobne biljke, u odnosu na učenike koji su učili u prostoriji s umjetnim biljkama ili fotografijama biljaka.

Utjecaj na kućne ljubimce

Ako imate kućne ljubimce, morate biti svjesni da nisu sve sobne biljke pogodne za životinje. Neke biljke koje mogu biti toksične za kućne ljubimce su zlatni puzavac, fikus gumijevac i aglaonema. Prije odabira provjerite je li određena biljka sigurna za vaše ljubimce.

Premda i samo jedna biljka u vašem životnom prostoru može poboljšati vaše okruženje, NASA tvrdi da je za kuću od 160 metara kvadratnih potrebno otprilike 15 – 18 kućnih biljaka kako biste osjetili prednosti tih biljaka.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision