Sunday, 26. May 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Aprila. 2024. Bosna i Hercegovina
Bilježi se stalni porast broja dolazaka: migranti se sve kraće zadržavaju u BiH

Regija Zapadnog Balkana bilježi stabilne migracijske tokove, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

-Podaci o broju migranata se svakodnevno mijenjaju. Uočavamo stalni porast dolazaka od 2021. godine. Prošle godine više od 200.000 migranata ušlo je na Zapadni Balkan. Razlika u odnosu na prethodne godine je u tome što se migranti ne zadržavaju. Oni ne provode dugo u Bosni i Hercegovini, kao ni u drugim zemljama Zapadnog Balkana općenito. Oni imaju tendenciju da dosta brzo prolaze na putu ka Zapadnoj Europi. Vidjeli smo promjene trendova, manje vremena provedenog u privremenim prihvatnim centrima (PPC) i ubrzano kretanje širom zemlje, navode iz IOM-a u izjavi za Fenu.

Kako ističu, redovno i pouzdano prikupljanje, analiza i diseminacija podataka i istraživanja o mješovitim migracijskim tokovima radi poboljšanja politika i programiranja zasnovanih na dokazima će također ostati u središtu odgovora i aktivnosti izgradnje kapaciteta koje se sprovode sa državnim partnerima.

Vezano za strukturu migranata u privremenim prihvatnim centrima (PPC), najveći broj njih su državljani Sirije (40%), a slijede Afganistan (21) i Maroko (15%), te Egipat (2%) i Nepal (2%).

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision