Thursday, 8. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Novembra. 2022. Svijet
Bijela kuća zatražila od Kongresa dodatnih 38 milijardi dolara pomoći Ukrajini

Bijela kuća je u utorak zatražila od Kongresa dodatnih 38 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Ako zakonodavci odobre dodatni zahtjev, to bi ukupan iznos koji je Kongres dodijelio Ukrajini povećalo na više od 100 milijardi dolara za manje od godinu dana.

Ured za upravljanje i budžet zatražio je od Kongresa da uključi dodatni zahtjev za finansiranje Ukrajine u iznosu od 38 milijardi dolara, koji uključuje 21,7 milijardi dolara u sigurnosnoj pomoći.

“Pozivamo Kongres da obezbijedi dodatna sredstva kako bi osigurao da Ukrajina ima sredstva, oružje i podršku koja joj je potrebna da se brani i da ranjivi ljudi nastave da primaju pomoć za spašavanje života”, napisala je direktorica Ureda za upravljanje i budžet Shalanda Young u pismu predsjedavajućoj Predstavničkog doma Nancy Pelosi.

Sredstva Pentagona u iznosu od 21,7 milijardi dolara namijenjena su za “opremu za Ukrajinu, popunu zaliha Ministarstva odbrane i za kontinuiranu vojnu, obavještajnu i drugu podršku odbrane”, navodi se u sažetoj tabeli koja prati dodatni zahtjev.

Zahtjev uključuje još 14,5 milijardi dolara za finansiranje State Departmenta i USAID-a za direktnu finansijsku podršku ukrajinskoj vladi, humanitarnu pomoć i jačanje globalne sigurnosti hrane.

Kongres je već dodijelio 65,9 milijardi dolara pomoći Ukrajini kroz tri odvojena dodatna paketa finansiranja od ruske invazije u februaru. Ako Kongres finansira četvrti zahtjev, to bi predstavljalo ukupno 104 milijarde dolara pomoći za manje od godinu dana.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision