Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Region, Vijesti
BiH/Srbija: Uhapšeno 15 osoba zbog ratnog zločina u Štrpcima – Saradnja dva tužiteljstva

U ranim jutranjim satima, prema naredbama Tužiteljstva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, istodobno na području dvije države, provedena je policijska akcija u kojoj je uhapšeno deset osoba u BiH i pet u Republici Srbiji, koje su osumnjičene za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu.

Među uhapšenima su i komandant interventne višegradske brigade Boban Inđić, brat haškog osuđenika Milana Lukića, Gojko Lukić, i komandant višegradske brigade Luka Dragićević.

Uhapšeni su dovedeni u vezu sa ratnim zločinom kada je iz voza na relaciji Beograd – Bar oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro – azijskog porijekla. Većina ubijenih bila je iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Sumnja da je lice čiji su inicijali M.L. organiziralo vojnu grupu, koja je 27. februara 1993. godine na željezničkoj stanici u mjestu Štrpci zaustavila voz koji je saobraćao na liniji Beograd – Bar.

U saopćenju se navodi da su osumnjičeni putnike vojnim kamionom odvezli u Višegrad, u osnovnu školu u Prelovu. Sumnja se da su oni, uz prijetnju oružjem, civile odveli u fiskulturnu salu, gdje su ih tukli, fizički zlostavljali, oduzeli novac, čekove i druge vrijednosti.

Nekima je naređeno da skinu odjeću. U prostorijama fiskulturne sale su ih držali dva sata, nakon čega su ih vezali žicom i odvezli u selo Mušići, nekoliko kilometara dalje. Osumnjičeni su kamion zaustavili u blizini spaljene kuće, u čijem pravcu su M.L. i još jedna osoba odveli putnike, a zatim su se čuli pucnji. Poslije strijeljanja, kako se navodi, osumnjičeni su se vratili u selo Prelovo, gdje su podijelili oduzete vrijednosti, a tijela žrtava su sutradan, 28. februara, bačena u Drinu.

Garderoba i lične stvari otetih putnika spaljene su kasnije na školskom dvorištu.

Saradnja dva tužiteljstva

Tužiteljstvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, u ovom predmetu su formirale zajednički istražni tim, koji je oko godinu dana, intenzivno, na području BiH i Srbije, u saradnji sa policijskim agencijama iz dvije države, prikupljao dokaze o počiniteljima ovog stravičnog zločina, koji je bio nerasvjetljen 19 godina.

Detaljnom i temeljitom istragom prikupljeni su dokazi o počiniteljima ovog zločina, a tužitelji iz Sarajeva i Beograda, koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja u ranim jutarnjim satima. Među osumnjičenima ima visoko rangiranih vojnih zvaničnika vojske iz tog perioda, kao i direktnih izvršitelja koji su sudjelovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u rijeku Drinu. Ova istraga primjer je dobre i efikasne saradnje između tužiteljstava dvije zemlje, a na temelju Protokola o saradnji, jer se radi o ratnom zločinu, gdje se počinjenje ratnog zločina, njegove žrtve i svjedoci, nalaze na području dvaju država.

Glavni tužitelji Salihović i Vukčević, istakli su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima, koji je uspio rasvjetliti zločin, te na taj način donijeti nadu i pravdu obiteljima žrtava, koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih i pozivaju na otkrivanje i kažnjavanje počinitelja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision