Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 16° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Novembra. 2014. USK, Vijesti
Bihać: Kantonalna bolnica pred zatvaranjem

Zbog dospijeća na naplatu starih potraživanja koje veliki dobavljači lijekova i medicinskog materijala imaju prema Kantonalnoj bolnici u Bihaću upitno je daljnje normalno funkcioniranje te zdravstvene ustanove,javlja reporter BHRT-a.

Za novonastalu situaciju uzajamno se optužuju Uprava Kantonalne bolnice i Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona.

Rješenje je kredit kojim bi se izmirila stara dugovanja, koja je direktor KB Bihać Hajrudin Havić po dolasku u ovu ustanovu naslijedio prema dobavljačima. Direktor Havić je od prethodnika Samira Muminovića, kako sam kaže, naslijedio višemilionska dugovanja. Samo dug prema 5 velikih dobavljača iznosi 7 miliona maraka.

Međutim, nije uspio pokušaj da se to riješi kreditnim zaduživanjem jer Vlada USK ne može biti garant.

”Vlada USK je kroz druga kreditna zaduženja izašla iz kvote da može biti garant ovom kreditnom zaduženju i mi smo donijeli odluku da Zavod zdravstvenog osiguranja bude taj garant”, naveo je ministar zdravstva USK Amir Murić

Zavod je to odbio, zbog čega je Vlada Unsko-sanskog kantona smijenila upravni odbor i imenovala novog direktora, ali je tu odluku zaustavio Sud svojom privremenom mjerom. Za novonastalu situaciju u bolnici kriv je njen menadžment, tvrde u Zavodu, zbog novih zapošljavanja, posebno nemedicinskog kadra.

Prema riječima v.d. direktora ZZO USK, Aide Dervišrvić Kantonalna bolnica Bihać ima ukupno 866 zaposlenih, od čega čak 268 nemedicinskog karda. U 2014. godini primljeno je još 45, uposlenika nemedicinske struke, a samo u oktobru 11 novih.

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević Kantonalnoj bolnici neće dati finansijska sredstva dok ne dobije tačne podatke za šta su ta sredstva potrebna.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision