Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Maja. 2014. USK, Vijesti
Bihać: Izložba slika nastalih u koloniji “Rakani”

Izložba slika nastalih u jednoj od najstarijih likovnih kolonija u regiji “Rakani” u Novom Gradu, koja je postavljena u Gradskoj galeriji u Bihaću, prvi je most saradnje između ove dvije općine.

Slike su nastale u koloniji “Rakani”, jednoj od najstarijih na ovim prostorima, koja je u Bosanskom Novom/Novom Gradu počela raditi na inicijativu umjetnika Boška Karanovića, 1985. godine.

“Čuvamo više od 560 djela. Kolonija traje trideseatk godina i u njoj je učestvovalo 210 umjetnika iz bivše države i evropskih zemalja”, kazala je Mirjana Drljača, dokumentarista u Novom Gradu.

“Četrdeset i jedna slika iz fundusa galerije kolonije, koje na svojevrstan način govore o njenom putu i radu postavljeno je na izložbi u Gradskoj galeriji u Bihaću”, kazao je Jesenko Trgović, direktor Gradske galerije Novi grad.

“Bihać je prvi grad gdje smo otvorili kulturnu saradnju”, kazao je Mirko Zgonjanin, predsjednik SO Novi Grad.

“To je prvi most saradnje Bihaća i Novog grada i nakon ovog želimo da tih mostova bude više”, kazao je Nermin Delić, direktor GG Bihać.

Ova izložba, kao prvi most saradnje između ova dva grada – otvorila je novu stranicu pogotovo, kako je to istaknuto na njenom otvaranju, ako se grade na univerzalnom jeziku – jeziku kulture i umjetnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision