Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Augusta. 2017. Bosna i Hercegovina
BiH u odnosu na broj stanovnika ima jednu od najvećih dijaspora

U vrijeme globalizacije, kada se granice lako prelaze, Bosna i Hercegovina ima značajan potencijal, u odnosu na broj stanovnika ima jednu od najvećih dijaspora i to u više od 100 država, kazao je direktor USAID misije u BiH Peter Duffy.

On je na otvaranju konferencije ”BiH konekcija: sklapanje poslovnog partnerstva sa dijasporom” uz podršku USAID-ovog projekta “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH” istakao da je na svaki dolar uložen prošle godine putem direktnih stranih investicija stiglo sedam dolara koje je poslala dijaspora.

„I pored toga dijaspora se rijetko prepoznaje kao potencijalni investitor“, naveo je Duffy.

Stoga, dodao je, potrebno je kreirati povoljnije okruženje za investitore iz dijaspore te osigurati odgovarajuće poticaje koji bi ohrabrili njihovo produktivno investiranje u zemlji, a time i otvaranje novih radnih mjesta.

Najavio je da će USAID-ov projekt jačanja uloge dijaspore pružiti tehničku podršku i grantove malim i srednjim preduzećima u vezi s bh. dijasporom, te pomoći investitorima iz dijaspore u identifikaciji poslovnih prilika u BiH kroz niz aktivnosti.

Konferenciju u Sarajevu je organizirala Mreža za poslovno povezivanje dijaspore ”Restart”, a u ime te mreže Edin Forto novinarima je kazao da je ovo druga konferencija, a da je prošlogodišnja bila uspješna.

Povezivanje i sklapanje partnerstava

Rekao je da je cilj zainteresirane ljude s projektima koji traže investitore i sve investitore koji mogu ponuditi kapital okupiti na jednom mjestu i pomoći im da se povežu.

„Ja sam zadovoljan ako se napravi i jedan ugovor, a očekivanja su da će rezultati biti veći“, naveo je Forto.

Vijeće ministara BiH u aprilu ove godine usvojilo je, na inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Politiku prema iseljeništvu, a iz Sektora za iseljeništvo tog ministarstva Aiša Telalović je kazala da Ministarstvo s tim u vezi, u saradnji s Vladom Švicarske, provodi Projekt ”Migracija za razvoj” u okviru kojeg pripremaju uspostavu reprezentativnog tijela iseljeništava iz BiH u Njemačkoj, a slijede Austrija i druge države.

„Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je nadležno za kreiranje politike ka iseljeništvu i koje je predlagač Politike za saradnju sa iseljeništvom radi na pokušaju uspostave sistemske saradnje sa bh. iseljeništvom. Jer, nemoguće je zamisliti sveukupni razvoj BiH bez sistemskog korištenja bh. iseljeništva“, naglasila je Telalović.

Na drugoj konferenciji u Sarajevu čiji je fokus na poslovnom povezivanju i sklapanju partnerstava sa bh. dijasporom okupili su se poduzetnici koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Švedskoj i drugim državama, a dio su bh. iseljeništva.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision