Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
BiH u 2015. godinu ulazi bez budžeta: Spas odluka o privremenom finansiranju

Institucije Bosne i Hercegovine u 2015. godinu ući će sa odlukom o privremenom finansiranju s obzirom na to da još uvijek nije konstituirana Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine koja donosi državni budžet za narednu godinu.

Konstituirajuća sjednica sedmog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za utorak, 9. decembar, ali je to nedovoljno, jer nije započeo proces izbora delegata u Dom naroda, koji takođe mora potvrditi prijedlog zakona o budžetu institucija BiH da bi on stupio na snagu. Taj proces, posebno konstituisanje Doma naroda PS BiH, mogao bi potrajati još koji mjesec.

Odluku o privremenom finansiranju donijet će Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kako ne bi bilo ugroženo servisiranje vanjskog duga, ali i isplata plaća i naknada zaposlenim u državnim institucijama te obaveza na nivou institucija Bosne i Hercegovine.

Privremeno finansiranje za 2015. godinu u periodu januar – mart bit će utvrđeno na nivou trećine budžeta institucija Bosne i Hercegovine iz 2014. godine koji je iznosio 950 miliona KM (oko 475 miliona eura) na osnovu odluke Fiskalnog vijeća BiH, koje je utvrdilo da Globalni fiskalni okvir za period 2012. – 2014. godina bude utvrđen u tom iznosu. U okviru Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine utvrđeno je da zahvatanje sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji je glavna prihodovna strana, bude na nivou 750 miliona KM (oko 375 miliona eura). Zajedno s vanjskim dugom, ukupni budžet BiH za 2014. iznosi 1.796.392.968 KM (oko 900 miliona eura). U kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande, iz Ministarstva finansija i trezora BiH još nije stigao nacrt budžeta institucija BiH za 2015. godinu, tako da je upitno da li će se ovaj akt uopće naći pred odlazećim državnim ministrima na sjednici Vijeća ministara BiH do kraja godine. Da bi prijedlog budžeta institucija Bosne i Hercegovine bio upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH, osim Vijeća ministara, mora ga utvrditi i Predsjedništvo BiH kao kolektivni šef države, koje je po Ustavu Bosne i Hercegovine i oficijelni predlagač. Zakon o budžetu institucija Bosne i Hercegovine za 2014. i 2013. godinu dva puta je uzastopno usvajan u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u decembru prethodne godine. Ali, upravo budžet institucija Bosne i Hercegovine bio je glavni kamen spoticanja nakon formiranja vlasti u odlazećem mandatu Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara, ali i Predsjedništva Bosne i Hercegovine u ranijem sazivu. Zakon o budžetu institucija Bosne i Hercegovine za 2012. godinu stupio je na snagu tek u junu te godine, nakon što ga je posljednjeg dana maja potvrdio i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Budžet institucija BiH za 2012. godinu usvojen je uz protivljenje zastupnika i delegata Stranke demokratske akcije (SDA), jer su predstavnici te stranke cijenili kako cementirani budžetski okvir od 950 miliona KM neće biti dostatan za razvoj Bosne i Hercegovine posebno u domenu ispunjavanja uvjeta koji se odnose na evropski i NATO put države.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision