Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 5° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
BiH opet na briselskom stolu – EU traži potpise (garancije) na dogovor o reformama u BiH

Brisel – Sarajevo – Šefovi diplomatija Evropske unije sutra će u Briselu zatražiti od političkih vodja u Bosni i Hercegovini da se potpisanim dogovorom obavežu o provodjenju reformi i naročito poboljšanju ekonomske i socijalne situacije, što bi EU onda podržala opipljivim potezima ka evropskoj integraciji BiH. Visoki zvaničnici EU rekli su novinarima da će se u ponedjeljak raspravljati o važnim zaključcima u okviru novog pristupa odnosima EU-BiH sa ciljem da se Bosna izvuče iz zastoja u reformama, u funkcionisanju državnih struktura i omogući stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Na zasjedanju će izveštaj o nedavnim razgovorima u Sarajevu s političkim vodjama BiH podnijeti visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar Johanes Han. Prema pripremnom dokumentu zasijedanja, Vijeće ministara će usvojiti zaključke izmijenjenog pristupa u odnosima EU s BiH, ali time neće biti izmijenjeni uslovi za priključivanje EU, uključujući primjenu Odluke Suda u Strazburu u slučaju Sejdić-Finci, kojom se traži ravnopravnost svih etničkih grupa pri izboru na vodeće funkcije u oba entiteta BiH.

Zvaniccnici EU naglasak stavljaju na ekonomsko-socijalni oporavak i koordinacioni mehanizam za evropske reforme. To bi se moralo zajamčiti potpisanim dogovorom političkih lidera u BiH, što u zajedničkom prijedlogu o “novom pristupu BiH” navode i Njemačka i Velika Britanija.

“Vijeće ministara EU pozvat će visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i komesara za susjedstvo i proširivanje Johanesa Hana da izdejstvuju pouzdanu i neopozivu potpisanu obavezu za provodjenje reformi”, piše u pripremnom dokumentu Vijeća ministara za sutrašnje zasjedanje. Vijeće je preuzelo obavezu da će, kad ta obaveza bude potpisana, donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision