Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
BiH nije prošla kompletnu demokratsku tranziciju, kaže Komšić

Bosna i Hercegovina ni 28 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije prošla cjelokupan put svoje demokratske tranzicije, te je i dalje zaglavljena u etnički baziranim politikama, poručio je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u svom obraćanju pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

SB UN je juče u Njujorku raspravljao o posljednjem izvještaju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Kristijana Šmita o stanju u zemlji u periodu od 16. aprila do 15. oktobra ove godine.Na sjednici je, sem razmatranja Šmitovog izvještaja, usvojena rezolucija kojom se za još godinu dana produžuje mandat mirovne misije EUFOR u BiH. Komšić je u svom obraćanju između ostalog ocijenio da se Bosni i Hercegovini “ne dozvoljava tranzicija prema modernoj demokratskoj državi”, te da se “etničke politike i etničke grupe koriste za stvaranje tenzija i destabilizacije”.

Istakao je da on podržava postojanje visokog predstavnika te da ne želi učestvovati u debatama o njegovom legitimitetu jer, kako kaže, “Bosna i Hercegovina nema nikakvu ulogu u imenovanju” osoba na tu funkciju. Dodao je da podržava postojanje te funkcije sve dok se ne ispune svi tzv. “5 + 2 uslovi”. On je takođe naveo da su određene odluke visokog predstavnika bile “nedovoljne i nedorečene”, te da se radi o, kako kaže, prvom visokom predstavniku koji se suočio sa masovnim protestima bh. građana.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision