Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Juna. 2014. Izdvojeno, Zanimljivosti
BiH na 70. mjestu po dobroti prema čovječanstvu

Prema listi koju je objavio Simon Anholt na site-u “Good Country”, BiH se nalazi na 70. mjestu od 125 država prema tome koliko doprinosi opštem dobru.

Prvo mjesto je iznenađujuće pripalo Irskoj, dok je Slovenija 28-a, Hrvatska 46-a, Makedonija 55-a, a Srbija se nalazi na 62. mjestu, prenosi independent.co.uk

Anholt je dvije godine radio na ovoj statistici, a šta je u stvari “Good Contry Index” i šta je njegov cilj objašnjava na sljedeći način:

“Good Country Index” pokazuje koja zemlja koliko doprinosi opštem dobru čovječanstva i koliko od njega oduzima.

Zasnovan je na širokom spektru podataka preuzetih od Ujedinjenih Nacija, Svjetske banke i drugih međunarodnih organizacija – rekao je on i dodao da je ovo istraživanje imalo za cilj da utvrdi da li zemlje postoje isključivo da bi služile svojim političarima, poslovanju i građanima ili aktivno rade na poboljšavanju celokupnog čovječanstva i planete.

”Nastalo je u pokušaju da pokrenem raspravu na temu “Na koji način zemlje mogu da pronađu balans između dužnosti prema svojim građanima sa odgovornošću koju imaju prema ostatku svijeta”, jer ja ovaj balans vidim kao nešto što je neophodno za budućnost čovječanstva i zdravlja planete’‘ – dodao je Anholt.

Istraživanje je podijeljeno u sedam kategorija kao što su doprinosi kulturi, nauci, sigurnost, a svaka od njih ima po pet podkategorija.

Prvih deset mesta na listi zazuzele su prevashodno evropske zemlje Irska, Finska, Švicarska, Holandija, Novi Zeland, Švedska, Ujedinjeno Kraljvestvo, Norveška i Danska, dok su zemlje muslimanskog svijeta nisko pozicionirane.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision