Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Juna. 2014. Region, Vijest dana, Vijesti
BiH domaćin Konferencije Foruma načelnika štabova Balkanskih zemalja – Diković: Formirati regionalnu jedinicu za prirodne nesreće

SARAJEVO – Na Ilidži je se održava Konferencija Foruma načelnika štabova Balkanskih zemalja – B9. Cilj predmetne konferencije je prezentacija jednogodišnjeg rada Koordinacijske grupe i podgrupa,te razmatranje i usaglašavanje novih modaliteta i prijedloga rada i zajedničkog djelovanja na nivou postojećeg formata. Pored domaćina načelnika Zajedničkog štaba OS BiH Ante Jeleča, Konferenciji B9 prisustvuju i načelnici glavnih štabova Albanije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske kao stalnih članica B9. Konferenciji također prisustvuju predsjedavajući vojnog komiteta NATO-a, predsjedavajući vojnog komiteta Evropske unije, komandant NATO štaba u Sarajevu, komandant EUFOR-a, te načelnici glavnih štabova OS Hrvatske i OS Slovenije kao gosti Konferencije B9.

– Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, izjavio je da je jedna od tema današnje Osme konferencije Foruma načelnika štabova balkanskih zemalja u Sarajevu, formiranje zajedničkih snaga na regionalnom nivou koje bi intervenisale u slučaju elementarnih i drugih nesreća.
“Za to postoji raspoloženje svih pripadnika vojske u prvom redu, a siguran sam da postoji i raspoloženje vlada svih zemalja regiona”, kazao je Diković agenciji Fena.
Takvo udruživanje doprinosi ekspeditivnijem preventivnom djelovanju i efikasnijem sprečavanju katastrofa, kao i boljem međusobnom razumevanju i jačanju ukupnih odnosa, smatra on. Diković veruje da će biti uspešna namera da se formiraju zajedničke regionalne snage za odgovor na prirodne i druge katastrofe i da će njihovi pripadnici bar jednom godišnje održavati zajedničke vežbe. On je ocjenio da su tokom poplava koje su pogodile BiH i Srbiju oružane snage obje zemlje među prvima reagovale u pružanju pomoći što je i logično, jer su vojska i policija najorganizovanije, ali je potrebno i uključivanje i angažovanje resursa civilne zaštite. Istakao je i da je za odgovor u slučaju elementarne ili druge katastrofe nužno osigurati odgovarajuća sredstva i opremu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision